Dacian Cioloș: Măsurile privind comasarea alegerilor vor fi detaliate după discuțiile din comisii

Data publicării:
DACIAN CIOLOS agerpres

Potrivit programului de guvernare prezentat de premierul desemnat, legea electorală trebuie urgent modificată. Mai exact, toate alegerile ar trebui comasate, astfel ca preşedintele, parlamentarii şi aleşii locali să aibă toţi mandate de câte 5 ani. O măsură neconstituţională, însă, potrivit unei decizii din 2012 a Curţii Constituţionale.

Reporter: Aţi spus ca principiu că dumneavoastră luaţi în considerare comasarea alegerilor. Spuneţi-ne, vă rog, cum v-aţi gândit să faceţi acest lucru?

Dacian Cioloș: „E vorba în acea parte a programului de guevrnare de câteva măsuri pe care vrem să le testăm în consultare cu Parlamentul și o să venim după audierile din Parlament cu detalii în funcție și de reacțiile Parlamentului.”

Deşi este o măsură pe care a susţinut-o în trecut, liderul social-democrat Liviu Dragnea spune că alegerile nu se pot comasa.

Liviu Dragnea: „Eu sunt curios, dacă acest guvern are acest obiectiv, cum îl poate duce la îndeplinire. Sunt curios dacă Guvernul tehnocrat Cioloș vrea să modifice legislația electorală prin OUG, pentru că în Parlament nu putem intra cu asemenea modificări. De asemenea, cred că cine a lucrat la program trebuie să se uite și în deciziile CCR, care spun că nu se poate modifica legea electorală cu mai devreme de un an înainte de alegeri.”

Liberalii, în schimb, susţin măsura.

Alina Gorghiu: „Comasarea alegerilor e o idee care ne preocupă nu doar pe noi, am văzut cam toți liderii de partide politice parlamentare preocupați de acest lucru, altfel o să vedem în fiecare an alegeri, sau din doi în doi ani.”

Programul de guvernare prezentat de Dacian Cioloş prevede organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, pentru primari. În plus, premierul desemnat vrea digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral, pentru a evita fraudele electorale.

Dacian Cioloș a precizat că printre cele 12 priorități ale Guvernului nu se numără revizuirea Constituției.

În ce privește implicarea cetățenilor în inițiativa legislativă, premierul desemnat a spus că există deja o lege care prevede această posibilitate.

„Există deja o lege care dă posibilitatea cetățenilor de a se implica în inițiative legislative, de a aduna până la 100.000 de semnături și pot să depună proiecte. Vrem să creăm o platformă prin care să facilităm obținerea acestor semnături pe proiecte de lege interesante sau pe inițiative interesante”, a precizat Cioloș, potrivit Agerpres.

Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloș pornește de la tragedia din clubul Colectiv, care „a creat un orizont de așteptare la nivelul societății" și "a dat un mandat moral partidelor politice”, fiind evidențiat faptul că viitorul Cabinet trebuie să răspundă acestor realități.

Cabinetul Cioloș își mai asumă amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari și președinți de consilii județene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români.

De asemenea, se intenționează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării. În plus, se propune facilitarea implicării grupurilor cetățenești în formularea de inițiative legislative.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri