De ce a scăzut PSD atât de mult în sondaje, în doar o lună. Explicația jurnalistului Claudiu Pândaru

Data publicării:
claudiu pandaru

Jurnalistul Claudiu Pândaru a explicat, în direct la Digi24, că scăderea PSD în sondaje și creșterea PNL, indicată de sondajul IMAS apărut vineri, ar putea fi explicate prin momentul lansării listei candidaților la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Jurnalistul atrage atenția însă că mai important este trendul pe care îl arată sondajele, potrivit cărora PSD a scăzut la 30% sau chiar mai puțin de la ultimele alegeri, cele din 2016. 

„Un sondaj de opinie este o imagine a unui moment sau a unei perioade. În cazul de față, vorbim despre un sondaj de opinie telefonic. Desigur, IMAS este o instituție extrem de credibilă, care a arătat de-a lungul anilor că este o casă serioasă de sondare a opiniei. De ce au scăzut sau au crescut anumite partide?

Ar putea fi o explicație legată de lansarea listei de candidați. PNL a crescut cu 3 puncte, vă aduc aminte, marja de eroare a acestui sondaj este de 3 puncte, iar PSD a crescut. PNL și-a lansat lista de candidați pe 14 martie, pe 24 PSD abia se hotăra pe cine pune pe listă.

Sondajul a fost făcut între 18 martie - 3 aprilie. Ori PNL a făcut o mișcare de imagine punând o personalitate cu notorietate și păreri extrem de vocale în capul listei - jurnalistul Rareș Bogdan. Ar putea fi aceasta o explicație a creșterii. Însă e doar o imagine a unui moment. Valoroasă este mai degrabă diferența de la o lună la alta, pentru că un sondaj îți arată și un trend și îți verifică ție, partid politic sau lider de campanie electorală, dacă măsurile sau acțiunile de campanie sunt corecte sau nu.

Suntem, totuși, într-o epocă a tehnologiei și a analizei de cifre. În alte țări au fost metode mult mai fine de a manipula efectiv alegerile. Noi aici vorbim despre niște sondaje de opinie care pot arăta un trend, o nuanță.

Mai există un sondaj de opinie, al CURS, care arată PSD la 30 de procente și PNL mai jos. Orice politician cu experiență știe că nu neapărat cifrele sunt cele importante. Marja de eroare, momentul în care a fost făcut pot arăta doar o secvență. Mai important este trendul, pentru că PSD nu se află deloc într-o situație deloc plăcută. Scăderea PSD este evidentă, în orice sondaj te-ai uita. De la 40% a ajuns, chiar și în cele mai optimiste sondaje, undeva la 30 sau sub 30%, ceea ce este îngrijorător pentru orice partid politic.

În acest moment al lansării candidaților, au avut ambele partide o vedetă media pe listă, însă dacă e să ne uităm la ecourile în societate, pare că a influențat creșterea PNL”, a declarat jurnalistul Claudiu Pândaru. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri