DOCUMENT. PSD a depus a doua moțiune împotriva ministrului Voiculescu: „Mult haos, puțină empatie și respect pentru omul bolnav”

Data publicării:
ciolacu psd
PSD a depus o nouă moțiune simplă împotriva ministrului Vlad Voiculescu. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Partidul Social Democrat a depus, luni, a doua moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. În document, PSD îi reproșează ministrului evoluțiile „dramatice” ale pandemiei, lipsa măsurilor de sănătate publică, evacuarea Spitaului Foișor sau încălcarea regulilor de combatere a pandemiei impuse populației.

Moțiunea simplă depusă luni, intitulată „Ca românii să trăiască, Vlad Voiculescu trebuie să plece!”, a fost anunțată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Am discutat astăzi în Biroul Politic Național despre situația absolut revoltătoare de la Spitalul Foișor. Am decis ca astăzi să depunem o nouă moțiune simplă împotriva ministrului sănătății. Ținând cont de gravitatea situației, cerem Biroului Permanent al Camerei Deputaților ca în această săptămână să fie dat votul pe această moțiune simplă”, a spus Ciolacu, care a precizat că se așteaptă ca liberalii să voteze moțiunea.

Ce îi reproșează PSD ministrului Voiculescu

Moțiunea simplă depusă de PSD are 10 puncte în care critică activitatea ministrului Sănătății. „Este greu de înțeles atât de mult haos, atât de puțină empatie și de respect pentru omul bolnav, de orice boală, nu doar de Covid”, scriu social democrații, care prezintă „10 dovezi ale  managementului dezastruos”:

  1. Evacuarea intempestivă a spitalului Foișor, noaptea, care a pus în pericol direct viața și siguranța pacienților, unii abia ieșiți din sala de operație. Nu există nicio justificare pentru ca o astfel de operațiune să nu fie pregătită din timp și executată uman, civilizat, dacă chiar era necesară!
  2. Eșecul grav în privința creșterii numărului de paturi ATI, dar și în privința reorganizării sistemul de acordare a asistenței medicale pentru pacienții COVID19. Deși știa bine că este mare nevoie - avea toate datele/prognozele necesare – ministrul Vlad Voiculescu s-a dovedit incapabil să crească capacitatea de răspuns a sistemul medical românesc. Mai mult, a ținut în stare de nefuncționare spitalele modulare dedicate COVID (Pipera, Bacău și Lețcani) și a menținut separarea spitalelor în COVID și non-COVID, deși toată Europa a renunțat demult la această împărțire.
  3. Incapacitatea realizării unui program de testare care să asigure informațiile corecte privind evoluția pandemiei și care să facă posibile intervențiile de sănătate publică.
  • Acces redus la testare și prelevarea probelor, neimplicarea în procesul de testare a medicilor de familie;
  • Utilizarea redusă a testelor rapide, 10000/zi din 3 milioane disponibile;
  • România e singura țară din UE unde numărul de cazuri raportate scade, în timp ce spitalele și secțiile ATI pentru pacienții COVID19 devin neîncăpătoare.
  • Lipsa implementării testării in scoli, neasumarea oricărei responsabilități, blocarea și nesprijinirea Ministerului Educației pentru reluarea activităților educaționale.
  1. Încurajarea accesării ilegale a platformei informatice a Registrului Electronic Național de Vaccinare de către un consilier ”onorific” al Ministrului Sănătății și divulgarea de informații neautorizate.
  2. Încercarea de a bloca vaccinarea împotriva COVID19 prin neplata/întârzierea plății personalului medical implicat în vaccinare.
  3. Scandalul legat de ordinul de ministru privind înmormântările celor decedați de COVID; aruncați goi, precum animalele, în saci de plastic, sigilați, fără slujbe în biserică, fără umanitate și demnitate.
  4. Încercarea de a subordona politic INSP, prin abuz în funcție, care a generat emiterea de ordine de ministru care modifică condițiile de ocupare a postului de Director General și modul de constituire a comisiei de concurs pentru impunerea unui consilier personal a lui Vlad Voiculescu.
  5. Inexistența unui plan coerent privind accesul la tratament și intervenții chirurgicale al pacienților cu alte patologii, multe dintre ele cronice. O politică nefastă care condamnă cu cinism mii de oameni la moarte înainte de vreme!
  6. Incendiul de la Institutul Matei Balș. Nici acum, după aproape 2 luni și jumătate, de la tragedia în care și-au pierdut viața 24 de bolnavi COVID, arși de vii ori intoxicați cu fum, nu există un raport oficial. Deși el a fost promis public de către ministrul Voiculescu. Unde sunt măsurile de prevenire sistematică a incendiilor în secțiile care utilizează oxigen pentru pacienți?
  7. Încălcarea repetată a regulilor de combatere a pandemiei impuse populației. Ministrul Sănătății este un exemplu de nerespectare a măsurilor de sănătate publică, dovedind iresponsabilitate, lipsă de asumare și alimentând neîncrederea populației în sistemul de sănătate.

În încheiere, social democrații susțin că „Vlad Voiculescu a ajuns să reprezinte un pericol public pentru viața, nu doar pentru sănătatea românilor. Și de aceea trebuie să plece urgent!”

Moțiunea simplă depusă de PSD poate fi consultată AICI.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri