Sari la conținut

Dragnea despre prețuri: Nu este exclus să facem o comisie de anchetă parlamentară

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, pentru scumpirile la energie electrică și gaze, „vina” este la ANRE și că situația va fi analizată în Comisia de anchetă parlamentară special înființată. Cât despre creșterea prețurilor la carburanți, șeful social-democraților spune că nu crede că acciza este responsabilă și susține că „nu este exclus” să se facă o comisie de anchetă și pentru acest lucru, pentru ca aleșii să afle răspunsuri de la „oamenii care huzuresc”.

Întrebat despre creșterile de tarife operate, de la 1 octombrie, la energia electrică și gaze, Dragnea a răspuns că „este o vină, normal”.

„Cum să nu existe (o vină - n.r.)? Asta va face Comisia de anchetă ANRE, să vedem cu toții cum s-a întâmplat în România de cresc într-una prețurile și multă lume spune că au crescut și cresc nejustificat (...) De ce? Trebuie să vedem exact de ce. România este țara din Europa care are cel mai mare procent de acceptare a pierderilor nejustificate în preț, 17%. Să vedem de ce. Adică, cei care distribuie energia electrică câte pierderi au și, dacă au pierderile astea atât de mari, noi toți trebuie să le suportăm la factură? Cei de la ANRE văd că sunt foarte «români», adică acceptă lucrurile astea foarte ușor”, a declarat șeful PSD, după ce a participat la deschiderea anului universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria.

Cât despre prețurile la carburanți, care au crescut și ele, șeful social-democraților susține că nu majorarea de accize operată de Guvernul Tudose ar fi responsabilă.

„Prețul la carburanți l-au scumpit companiile, care nu cred că l-au scumpit din cauza accizei, pentru că atunci când am dat-o jos, când a dat-o jos Guvernul Cioloș, pentru că noi nu am avut șansa să intrăm în decembrie la guvernare, prețurile nu au scăzut. Deci, se pare că nu asta influențează. Se pare că influențează alte interese, și anume profitul, da?, cu orice preț”, a declarat Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că „nu este exclus” să se facă o comisie de anchetă parlamentară și pe această temă, dar după ce se vor termina anchetele aleșilor pe alegerile din 2009, pe ANRE și pe situația de la SIPA.

Nu este exclus, pentru că sunt foarte multe lucruri care s-au întmplat, se întâmplă în continuare, sunt niște oameni care huzuresc, sunt niște oameni care iau decizii și să vedem de ce le iau așa, le iau interesat sau pentru că așa au visat și toți românii suferă”, a susținut Dragnea.

De la 1 octombrie, s-au scumpit carburanții, gazele naturale și electricitatea. În cazul benzinei și motorinei, este a doua scumpire în decurs de doar două săptămâni.

Pe aceeași temă