După ce a anunțat posibila suspendare a lui Iohannis, Viorica Dăncilă s-a răzgândit: Legal și constituțional nu putem

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila declaratii la PSD
Inquam Photos / George Calin

După ce a declarat duminică seara că liderii PSD vor discuta despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă revine și spune că „din punct de vedere legal și constituțional” nu se poate declanșa suspendarea președintelui, deși acest lucru nu este prevăzut în legea fundamentală. Într-un interviu acordat luni, pentru DC News, Viorica Dăncilă l-a atacat pe Klaus Iohannis, despre care a spus că „a aruncat România în haos”.

„Din punct de vedere al acțiunilor domnului președinte Iohannis, faptul că a încălcat Constituția, faptul că e președinte de facto al PNL, faptul că nu își îndeplinește îndatoririle din punct de vedere constituțional ar trebui suspendat. Acest lucru cred că este vizibil. Din punct de vedere legal, din punct de vedere a Constituției știu că cu 6 luni înainte nu putem face apel la acest mod de a acționa. (...) Dacă ești un om responsabil, vii cu o altă alternativă după ce dărâmi Guvernul. A aruncat România în haos. Chiar dacă s-ar fi putut suspendarea, trebuie să ne gândim foarte bine și cu un președinte suspendat și cu un guvern demis, trebuie să ne gândim la români”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul demis, Viorica Dăncilă susține că actualul guvern demis nu poate iniția proiectul de buget și că există probleme la ministerele unde nu sunt miniștri, în special la Mediu, Interne și Educație.

„Noi asigurăm interimatul dar administrăm din punct de vedere guvernamental. Nu putem să adoptăm bugetul pentru că e nevoie de un proiect de lege. Totuși, dacă acest Guvern avea miniștri pe care domnul președintel îi numea, acest guvern putea cât de cât să funcționeze.

Pierdem pe infrastructură, ca nu avem ministru al mediului. Pierdem pentru alegerile prezidențiale că nu avem ministrul de interne. Pierdem pe Sănătate că nu avem ministru al educației și nu poate fi semnat ordinul comun de ministru. Din păcate președintele și-a atins scopul și acuma nu îi mai pasă”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată în legătură cu declanșarea alegerilor anticipate, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu mizez pe alegeri anticipate. Vreau alegeri la termen, anul viitor. După ce că nu avem guvern acum vrem și o criză parlametnară. Nu văd o soluție în anticipate, dar dacă se va alege varianta anticipatelor, PSD e pregătit.”

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri