Sari la conținut

Emil Hurezeanu: „Dacă rușii intră în noaptea asta în Estonia nu se va declanșa articolul 5”  

Emil Hurezeanu a vorbit la Digi24 despre situația geopolitică și despre țările care iau în serios amenințările Angelei Merkel. „Iau în serios amenințările de care a vorbit Angela Merkel, de faptul că blocul de stabilitate întărit prin garanții reciproce, în cazul Ucrainei, prin garanțiile marilor puteri din 1994, memorandumul de la Budapesta, apartenența de conținut luată în serios la NATO și UE.

Există posibilitatea ca Uniunea Europeană să implodeze, posibilitatea ca NATO să implodeze. Pentru că dacă rușii intră în noaptea asta în Estonia unde au 35 la sută minoritari ruși, nu se va declanșa articolul 5 (n.r. din tratatul NATO). Cheltuielile americane și ale NATO sunt mult mai mari declașând articolul cinci și intervenind mult prea târziu. Suntem deja în întârziere. O investiție mai bună ar fi ca americanii să apară deja pe teren cu NATO”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24. 

Jurnalistul mai spune că una spun americanii, alta NATO. „Toți se așteaptă ca noi să ne întărim mușchii să facem exerciții și să devenim, cu peste 2 la sută bugete militare, să intrăm noi într-un fel de alarmă de responsabilitate. Asta nu înseamnă să te înarmezi. Cu cine lupți? Cu miile de tancuri rusești cu bombardierele strategice care redescoperă Golful Mexic, cum spune Putin? Asta e lumea în care trăim , o lume nesigură în care n-ar fi crezut nimeni niciodată că liberalul Orban care a avut o bursă de o jumătate de an la Oxford în 1989 ajunge în 2014 un Putin mic și răutăcios la Budapesta”, a spus Hurezeanu la Digi24.   

Ce prevede Articolul 5 din Tratatul NATO?

Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord trebuie considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, în cazul producerii unui astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare în mod individual sau colectiv recunoscut de Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile astfel atacate prin întreprinderea imediată, individual sau împreună cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în spaţiul nord-atlantic. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri trebuie să înceteze când Consiliul de Securitate a adoptat măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale.  

Angela Merkel: Rusia este un element indispensabil pentru securitatea Europei

 "Securitatea Europei, pe termen mediu şi lung, nu poate fi asigurată decât împreună cu Rusia. De aceea, sancţiunile nu pot fi un scop în sine. Vom menţine dialogul cu Rusia", a declarat Merkel.

Cancelarul german a făcut aceste declaraţii la Krzyzowa, în sud-vestul Poloniei, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reconcilierea istorică între Berlin şi Varşovia. Reamintind că integritatea teritorială a Ucrainei a fost încălcată de către Rusia, Merkel a subliniat că Germania intenţionează să respecte "principiul solidarităţii" dacă vor exista ameninţări la adresa unor state NATO.

Pe 12 noiembrie 1989, la două zile după căderea Zidului Berlinului, cancelarul german de la acea vreme, Helmut Kohl, s-a întâlnit la Krzyzowa cu premierul polonez din acea perioadă, Tadeusz Mazowiecki.