Grindeanu nu știe dacă e constituțională comasarea alegerilor, dar susține că orice variantă de simplificare e binevenită

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține o conferinţă de presă cu ocazia semnării contractelor pentru cele trei loturi ale Autostrăzii Bacău- Paşcani, în București, 15 februarie 2023.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat că are semne de întrebare că ar fi constituţională comasarea alegerilor, adăugând însă că orice lucru care ar duce la o anumită simplificare, atâta vreme cât respectă legea, este binevenit.

”În acest moment, eu am semne de întrebare că ar fi constituţional, dar nu sunt un specialist în drept constituţional, din contră, nu vreau să mă pronunţ. Nu e o decizie luată”, a spus Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă la Caracal.

El a precizat că anul 2024 este un an în care vom avea multe rânduri de alegeri.

”Vom avea europarlamentare, locale, generale şi prezidenţiale. Eu cred că la finalul anului 2024 o să fim cam sătui, aşa, de pus ştampile şi atunci orice lucru care ar duce la o anumită simplificare, atâta vreme cât respectă legea, eu cred că este binevenită”, a mai comentat Sorin Grindeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în 13 aprilie, la Constanţa, că o posibilă variantă de comasare a alegerilor de la anul ar fi amânarea alegerilor locale, pentru a avea loc odată cu cele parlamentare. Șeful statului spune că patru scrutinuri electorale într-un singur an înseamnă prea mult și că discuția despre comasarea alegerilor este legitimă. 

„Comasarea alegerilor se discută în partide, este o variantă care este posibilă, este posibilă constituțional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este însă posibil să fie amânate localele. Dacă asta este o soluție sau nu, vom vedea pe parcurs. Au existat prime discuții la nivelul Coaliției, încă se evaluează dacă aduce ceva – dacă n-aduce nimic, nici pentru cetățean, nici pentru partide, nu trebuie făcut. Însă, confirm, există această discuție, soluții tehnice constituționale ar exista, dar ele vor putea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident”, a spus Iohannis.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri