Indemnizație mai mică timp de 6 luni pentru parlamentarii violenți - proiect care va fi votat marți

Data actualizării: Data publicării:
Plenul Parlamentului.
Plenul Parlamentului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor a stabilit diminuarea indemnizaţiei parlamentarilor cu până la 50% pentru o perioadă de maximum 6 luni în caz de violenţă fizică sau verbală la adresa altui parlamentar sau demnitar, transmite Agerpres. 

În raportul Comisiei pentru Statutul parlamentarilor se menţionează că Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost modificat „în sensul diversificării şi înăspririi normelor referitoare la disciplina parlamentară, cu scopul corelării dispoziţiilor sancţionatorii prevăzute de Statutul parlamentarilor şi de regulamentele celor două Camere”. 

Regulamentul modificat al activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ce va fi supus, marţi, votului plenului comun al Parlamentului, stabileşte diminuarea indemnizaţiei cu până la 50%, pe o durată de maximum 6 luni, pentru exprimarea votului prin mijloacele electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al unui alt parlamentar, pentru desfăşurarea unui banner în plen sau în sălile în comisiilor comune, pentru înregistrarea sau transmiterea, în direct, a şedinţelor comisiilor comune, pentru violenţa fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau demnitar, pentru violenţa verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar. 

Prin excepţie, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţe ale plenului Parlamentului sau şedinţe comune ale comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt, sau în cazul celor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora. 

Utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar se poate sancţiona prin reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţie pentru o perioadă de până la trei luni în cadrul şedinţelor comune ale celor două camere, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare. 

O altă sancţiune este retragerea şi punerea la dispoziţia secretariatului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, pentru o perioadă de până la 6 luni, a personalului angajat sau autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol bună a funcţionare şi siguranţa autorităţii publice a demnitarilor sau a angajaţilor acesteia în incinta Parlamentului. 

„Abaterile care implică aplicarea sancţiunilor se constată de către Comisia care are în competenţă analiza problemelor de disciplină la nivelul camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancţionare se propune la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senator. Sesizarea se adresează preşedintelui camerei respective, în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei”, se mai arată în raportul Comisiei pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. În plenul Parlamentului, Diana Șoșoacă a făcut scandal, după ce a întrerupt dezbaterile cu un fluier. „Mergeți la circ”, i-a transmis președintele de ședință.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri