Klaus Iohannis a discutat cu Charles Michel măsurile de asistență umanitară pentru Ucraina și Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Iohannis face declarații.
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți la o reuniune de coordonare în format videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu prim-miniștrii Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, Republicii Croaţia, Andrej Plenković și Republicii Estonia, Kaja Kallas, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European de la Versailles, Republica Franceză, din perioada 10-11 martie 2022.

Discuțiile au vizat evoluțiile curente de securitate din Ucraina, eforturile de gestionare și sprijin a fluxurilor de refugiați, măsurile de asistență umanitară pentru Ucraina și Republica Moldova, sancțiunile aplicate Rusiei și Belarusului și propuneri de înăsprire a acestora.

De asemenea, s-a discutat despre consolidarea dimensiunii de apărare a Uniunii Europene, securitatea energetică, cu accent pe reducerea dependențelor, diversificarea aprovizionării și găsirea de soluții în plan european la creșterea prețurilor la energie. Au mai fost abordate și propunerile recente în vederea creșterii rezilienței economiilor europene și promovarea unui model european de creștere economică, menit să facă față provocărilor multiple.

În cadrul intervenției sale, președintele României a susținut rolul și impactul pe care unitatea și coordonarea, nu numai în cadrul Uniunii Europene, dar și împreună cu Statele Unite ale Americii, NATO și alți parteneri strategici, le au în reacția și răspunsul rapid la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a subliniat importanța menținerii cu fermitate a acestora.

Klaus Iohannis a prezentat măsurile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv decizia țării noastre de a găzdui un centru logistic pentru coordonarea și colectarea asistenței umanitare internaționale destinate Ucrainei, și respectiv Republicii Moldova, în curs de operaționalizare, primul convoi umanitar către Ucraina urmând a fi realizat în următoarele zile.

Totodată, Președintele României a subliniat susținerea de către țara noastră a cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la familia Uniunii Europene și importanța unui mesaj de sprijin la nivel european pentru toate cele trei state.

În contextul discuțiilor privind securitatea energetică, Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la măsurile pe termen scurt de gestionare a situației actuale, în ceea ce privește aprovizionarea statelor membre, sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova, dar și la cele pe termen mediu și lung, vizând stoparea dependenței de Rusia și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.

Președintele României a evidențiat rolul asigurării interconectărilor la nivelul statelor membre, menționând în acest sens interconectorul între Grecia și Bulgaria și utilizarea BRUA. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța deosebită a valorificării cât mai bune a potențialului combustibililor de tranziție în asigurarea securității energetice.

Klaus Iohannis s-a referit și la situația prețurilor la energie, care rămâne un subiect prioritar, din perspectiva impactului asupra populației, dar și asupra economiilor în ansamblul lor, fiind nevoie de identificarea, în continuare, a unor soluții la nivel european care să protejeze consumatorul, precum și competitivitatea economică la nivelul UE.

Șeful statului român a susținut, de asemenea, necesitatea consolidării sectorului de apărare la nivel european, salutând inițiativele care sunt menite să crească investițiile în capabilități de apărare și tehnologii inovative. Totodată, Iohannis a anunțat decizia de a crește cheltuielile în sectorul de apărare la 2,5% din PIB în 2023.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri