Video Kelemen îi ironizează dur pe foștii parteneri de guvernare: „Felicitări! Sunteți cel mai de succes guvern din istoria României”

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor participă la ședinţa comună solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987, la Palatul Parlamentului din București, luni 14 noiembrie 2022.
Kelemen Hunor, președintele UDMR. Foto: George Călin / Inquam Photos

Liderul UDMR, Hunor Kelemen, i-a criticat dur pe foștii parteneri de guvernare de la PSD și PNL în discursul său de dinaintea votului de învestitură. Kelemen a spus, ironic, că guvernul Ciolacu este „cel mai de succes din istoria României” pentru că „nici nu ați depus jurământul și deja aveți mai multe deziderate îndeplinite”.

Kelemen i-a criticat pe foștii parteneri de guvernare pentru scoatere UDMR din componența guvernului. Liderul UDMR a spus că „execuția cu premeditare a unui partener credibil, echilibrat și responsabil a fost pusă în practică extrem de zgomotos și prost”.

„Permiteți-mi să încep și eu cu mulțumirile sincere pentru această etapă care se încheie astăzi. A fost o perioadă destul de dificilă - cu o mână stingeam incendiile și cu cealaltă încercam să construim ceva pentru această țară.

Vreau să le mulțumesc domnilor Ciolacu și Ciucă, dar trebuie să mulțumesc și pentru primul an de guvernare, pentru colegii cu care am fost la guvernare, penru Florin Cîțu și Dan Barna.

Acum câteva zile încă credeam că în România vom putea, în sfârșit, vorbi cu zâmbetul pe buze despre respctarea cuvântului dat, despre angajamente politice onorate. Că vom purtea vorbi de verticalitate și onoare și sunt convins că doar prin aceste valori esențiale putem începe restabilirea încrederii pierdute între societate și cei care conduc statul român.

Acest mesaj ar fi fost necesar într-un moment dificil, într-o perioadă cu provocări multiple. N-a fost să fie. Încă o șansă uriașă ratată. Execuția cu premeditare a unui partener credibil, echilibrat și responsabil a fost pusă în practică extrem de zgomotos și prost. Da, nu neg, suntem supărați. Suntem supărați când vedem cum aceste valori de care vorbeam sunt aruncate în noroi.

Cum să nu fim supărați când vedem că profesionalismul și seriozitatea, predictibilitatea, transparența decizională, munca făcută cu responsabilitate nu contează deloc. Prin umilirea celuilalt, prin lipsa de demnitate, prin nerespectarea cuvântului dat nu se poate construi absolut nimic. Sigur, supărarea va trece, dar rămâne un gust amar și o lipsă de încredere”, a spus Hunor Kelemen la începutul discursului său din Parlament.

„Domnule Ciolacu, aveți grijă de PNL, să nu se trezească”

Kelemen i-a ironizat și pe cei de la PSD dar și cei de la PNL, făcând referire inclusiv la momente jenante din trecutul unor miniștri din noul cabinet - în 2021, pe atunci în funcția de ministru al muncii, Raluca Turca i-a urat „la mulți ani” baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803).

„Domnule prim-ministru desemnat Marcel Ciolacu, despre programul de guvernare pot să fac doar o singură remarcă - nici nu ați depus jurământul și deja mai multe deziderate sunt îndeplinite. Felicitări! Sunteți cel mai de succes guvern din istoria României. Așa se întâmplă când copiezi programul de guvernare cu copy-paste și nici nu citești ce ai preluat.

Despre lista cabinetului, ce să vă zic? am doar o singură rugăminte, dacă cineva din viitorii membri ai guvernului are o legătură mai specială cu contele Brukenthal, să-i trimită și salutul nostru. Stimați colegi liberali, după ce ați reușit să puneți mâna și pe Dezvoltare și pe Mediu, vă văd extrem de mulțumiți și relaxați, vă și înțeleg. Ați muncit enorm și cu multe sacrificii pentru acest lucru. După acest rezultat fulminant, vă lăsăm în grija PSD-ului.

Domnule Ciolacu, aveți grijă de PNL, sunteți un magician politic extrem de talentat. Aveți grijă să nu se trezească. E adevărat că nu a trecut încă pericolul de a te culca sănătos și de a te trezi mort. Bănuiți și dumneavoastră, știu și eu, că dacă se vor trezi vă vor lăsa singuri.

Eu mai am încredere în dumneavoastră fiindcă știu că n-ați vrut să vindeți Ardealul. Știam acest lucru când alții v-au acuzat absolut gratuit. Și tot de la dumneavoastră am înțeles în aceste zile explicați pentru acea acuzație de acum trei ani.

Când v-am întrebat de ce trebuie să renunțem la ministerele unde am avut miniștri buni și vreau să le mulțumesc lor, mi-ați dat un argument care m-a lăsat perplex - că așa e în politică.

Nu putem vota acest guvern, nu putem vota nici împotriva lui pentru că nu suntem ipocriți. În executiv sunt oameni cu care am colaborat ani de zile și relațiile interpersonale nu dispar nici din cauza lăcomiei unora, nici din cauza erorilor strategice ale altora. Parlamentarii UDMR vor spune «prezent, dar nu votez»”, a spus Kelemen.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri