Kelemen: UDMR ar susţine o taxă de solidaritate, pe termen limitat, în cazul anumitor companii

Data publicării:
Președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor. Foto: Profimedia

UDMR ar susţine, pe o perioadă limitată de doi ani, introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii care au înregistrat un „extra-profit”, a declarat, luni, vicepremierul Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

„Cu taxa de solidaritate iarăşi este o viziune diferită de la un partid la altul. Eu, în 2020, 2021, dacă nu mă înşel, propuneam o taxă de solidaritate pentru doi ani de zile. Noi atunci am făcut un calcul şi asta ar fi însemnat 1,4 - 1,5 miliarde de euro, dar nu pentru toate companiile, ci pentru acele companii care, în pandemie, au făcut un profit mai mare decât era programat în bugetul lor cu un an înainte. (...) Atunci, eu am spus da, dacă reuşim să introducem o taxă de solidaritate pentru o perioadă de doi ani de zile.

Deci, nu este ceva nou. Se mai practică, pe aici, pe acolo, în Europa, în mai multe locuri, dar nu este ceva care merge pe termen mediu, pe termen lung. Sigur, se poate discuta în continuare, nu a fost discutată în coaliţie o variantă de lucru, doar ideea a fost lansată. Trebuie să vedem ce companii vor fi atinse şi pe ce perioadă”, a explicat Kelemen Hunor.

În opinia sa, taxarea cu 1% pentru o perioadă limitată s-ar justifica şi nu ar fi una extravagantă.

„Dacă ai reuşit să faci un profit, un extra-profit, sigur, specialiştii vin şi spun, dar ce înseamnă extra-profit, fiindcă în capitalism scopul este să faci profit. Ok, dar, aici, tu ştii ce previziuni ai avut şi unde ai ajuns. Şi eu sunt de acord, pentru o perioadă limitată, să mergi spre o astfel de direcţie, pe anumite companii, din energie, din IT, din industria farmaceutică. (...) Da, dar nu înainte să discutăm detaliile şi pentru o anumită perioadă de timp.

Deci, nu este ceva extravagant, fiindcă totuşi pe consumul cetăţenilor români ai făcut această creştere a profitului. Trebuie să vedem dacă se poate pune în aplicare şi în ce termeni. (...) Aici trebuie să te aşezi şi cu companiile care sunt vizate de o astfel de taxă să discuţi. Trebuie să ştie şi ei - un an, doi ani, trei ani cât mergem pe această direcţie, după care poţi să spui că primeşti şi nişte facilităţi”, a afirmat Kelemen Hunor.

PSD susține că „scopul final al taxei de solidaritate", propusă de social-democrați, „este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii – în special la angajații cu venituri mici sau medii – și de a susține sistemul de Educație care pregătește viitoarea forță de muncă a României”.

PNL spune că nu susține majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite. Aceasta „ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil”, spun liberalii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri