Klaus Iohannis a fost întâmpinat în Grecia de prim-ministrul Mitsotakis și de câinele său „Peanut”

Data actualizării: Data publicării:
iohannis grecu si catelul
Președintele Klaus Iohannis, întâmpinat de prim-ministrul grec. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, vineri, de prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și de câinele acestuia „Peanut”. Cățelul a fost adoptat în 2021 de prim-ministrul elen cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor fără Adăpost și are acces peste tot în reședință, apărând inclusiv în fotografiile oficiale de la primirile premierului.

Klaus Iohannis se află vineri și sâmbătă într-o vizită de lucru în Republica Elenă, unde a avut întrevederi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și cu președintele Katerina Sakellaropoulou. 

După convorbirile cu omologul său, administrația prezidențială a transmis că „cei doi șefi de stat au salutat relațiile bilaterale foarte bune, potențate de afinitățile culturale și de o îndelungată istorie comună, subliniind, de asemenea, strânsa  cooperare în plan european, regional și internațional.”

„Având în vedere situația de securitate determinată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, cei doi Președinți au avut un schimb de opinii referitor la contextul geopolitic și efectele războiului în plan umanitar, al securității energetice și alimentare. Cei doi șefi de stat au subliniat importanța menținerii unității și solidarității la nivel transatlantic și au reafirmat sprijinul pe care cele două state continuă să-l acorde Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și pentru Republica Moldova, afectată și de o criză energetică gravă.

Totodată, Președintele României a prezentat acțiunile pe care țara noastră le-a întreprins și continuă să le întreprindă atât în relația cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova.

De asemenea, cei doi Președinți au mai avut un schimb de vedere cu privire la necesitatea de a continua coordonarea pentru a combate dezinformarea cu care se confruntă statele europene în contextul actual”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

La întâlnirea lui Klaus Iohannis cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis s-a discutat, între altele, despre provocările actuale în materie de asigurare a securităţii energetice şi a unor preţuri accesibile pentru cetăţeni.

„Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Kyriakos Mitsotakis au subliniat importanţa continuării şi diversificării proiectelor de interconectare energetică şi a altor infrastructuri critice, salutând operaţionalizarea Interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care reprezintă şi o verigă esenţială pentru asigurarea securităţii energetice a regiunii. În plus, cei doi lideri au evidenţiat pasul important făcut joi, 1 decembrie, de companiile din sectorul energetic din România, Grecia, Bulgaria şi Ungaria prin semnarea memorandumului de înţelegere pentru implementarea coridorului vertical. Acesta va asigura fluxuri bidirecţionale de gaze naturale, inclusiv înspre România şi Republica Moldova. În context, au fost discutate şi modalităţile de continuare a sprijinului pentru Republica Moldova, afectată de o criză energetică, preşedintele României prezentând măsurile şi acţiunile întreprinse de ţara noastră”, informează un comunicat transmis Agerpres.

De asemenea, cei doi oficiali au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiilor dintre cele două ţări, reflectat şi de frecvenţa dialogului la nivel înalt, precum şi de poziţiile apropiate pe temele de actualitate de pe agenda regională şi cea europeană.

Vineri seara și sâmbătă, președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea liderilor PPE.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri