Klaus Iohannis: Bugetul pe 2017 este supraevaluat

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Guvernul a primit undă verde din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în privinţa bugetului pentru 2017, chiar dacă preşedintele a caracterizat în termeni duri felul în care executivul a ales să împartă banii. Problematic, prea optimist, supraevaluat sunt doar câteva dintre cuvintele folosite de Klaus Iohannis în descrierea proiectului cabinetului Sorin Grindeanu.

Ministerul Apărării primeşte 2% la sută din PIB, procentajul la care România s-a angajat în faţa partenerilor internaţionali, dar celelalte instituţii din domeniul securităţii naţionale au bugete cu 10% mai mici faţă de cele din anii anteriori. CSAT a avizat, totuşi, favorabil proiectul, după ce premierul şi ministrul de Finanţe s-au angajat să corecteze eventualele lipsuri cu ocazia rectificării bugetare.

Declarația președintelui:

Tocmai s-a terminat ședința CSAT. Am avut astăzi pe ordinea de zi un singur punct, care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securității naționale.

Este important de știut că acest aviz este obligatoriu și, ca atare, discuția a fost una aplicată și cu concluzii destul de clare, pe care o să vi le prezint imediat.

Până ajungem acolo, câteva considerații mai generale. Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care dorește să îl trimită în Parlament și, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregătit și este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și, după părerea specialiștilor și după părerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare – vorbim de o creștere de în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat.

În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securității naționale, în unele zone, au fost scăzute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerul Apărării Naționale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare și este important de subliniat că acest buget trebuie și executat. Și trebuie executat cu folos pentru România și pentru securitatea națională a României.

Mai simplu spus, este extrem de important ca acești bani alocați Ministerului Apărării Naționale să fie folosiți pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România.

Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete sunt scăzute cu aproximativ 10% față de alocarea de anul trecut.

Am analizat toate aceste bugete și, în final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională. Important de reținut este că Guvernul, prin Prim-ministrul și Ministrul Finanțelor, s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului.

Cu această remarcă, a fost avizat proiectul de buget. Vă mulțumesc!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri