Klaus Iohannis: USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea. Guvernul a căzut victimă unor orgolii politicianiste

Data actualizării: Data publicării:
iohannis si liderii usr la cotroceni
Președintele Klaus Iohannis a criticat din nou USR pentru ieșirea de la guvernare. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a invitat partidele parlamentare la consultări, luni începând cu ora 12:00. Președintele a spus că este „hotărât și implicat” să găsească soluții. Acesta a atacat din nou USR, despre care a spus că „a abandonat guvernarea”.

„Probabil majoritatea dragi români ați aflat că a avut loc o moțiune de cenzură și guvernul a fost dărâmat de unii politicieni care au dorit să arate pur și simplu că au voturi suficiente ca să dărâme guvernul. Nu au nicio gândire pentru ce urmează după și evaluarea mea, oricât de trist ar suna, este că acest guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România și pentru români.

USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea la un moment dat, din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine. Nu a fost suficient. S-au aliat cu PSD și cu AUR și au dărâmat guvernul. Acum trebuie să găsim o ieșire din aceasta criză în care am intrat”, a spus președintele.

„Nu putem sta peste iarnă fără guvern”

Klaus Iohannis a precizat că la consultări va încercă „împreună cu cei mai maturi, mai responsabil” să găsească o ieșire din criză.

„Pașii constituționali sunt bine cunoscuți. Voi invita partidele parlamentare la consultări și voi încerca împreună cu cei mai maturi, mai responsabili să găsim o ieșire din această criză. Am decis că voi organiza runda de consultări luni, începând de la ora 12, voi avea consultări cu partidele parlamentare. Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție, dar eu personal sunt total implicat și sunt hotărât să găsesc o ieșire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern. Suntem în plină pandemie, în plin val patru, pentru că prea puțini români s-au vaccinat, suntem într-o criză a prețurilor la energie, care nu a fost generată de noi, suntem aproape în pragul iernii și sunt nenumărate probleme care trebuie rezolvate de un guvern cu puteri depline. Cu maturitate și calm trebuie să găsim soluții pentru această criză guvernamentală.”, a spus președintele. 

Președintele spune că va invita separat partidele la consultări. Întrebat dacă susține varianta unui guvern minoritar, Klaus Iohannis a spus: „Am văzut că în media sunt foarte multe opinii, se vehiculează variante. Chestiunile teoretic pot fi așezate în diferite variante. Pe mine mă interesează un guvern care poate să gestioneze bine România și asta voi căuta”.

Totodată, întrebat de jurnaliști despre acuzațiile USR că ar fi cel care a declanșat criza, în contextul în care fostul ministru al Justiției Stelian Ion susține că președintele a cerut demiterea sa, Iohannis a spus că acesta  „a fost dat afară pentru că nu a făcut nimic”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri