Le Monde: România pe calea Ungariei și a Poloniei

Data actualizării: Data publicării:
dancila arata catre dragnea - ganea

Cu o zi înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, cotidianul Le Monde publică un amplu și semnificativ reportaj pentru percepția pe care Occidentul o are asupra actualei guvernări. În text, se vorbește despre „derivele partidului aflat în prezent la putere la București” și despre „asalturile repetate ale PSD și, în special, ale liderului său, Liviu Dragnea, împotriva sistemului judiciar”, arată Europa Liberă.

dancila langa dragnea sedinta psd - inquam ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Referindu-se la liderul PSD, corespondentul Le Monde scrie că „oficial de stânga, virajul său recent național-conservator, trezește temerea că România, mult timp printre statele cele mai pro-europene ale continentului, se alătură acum taberei vecinilor suveraniști, unguri și polonezi”.

Rezumînd pentru cititorii cotidianului Le Monde acțiunile liderului PSD, corespondentul francez se oprește îndelung asupra „discursului cu accente naționaliste” susținut de Liviu Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD.

„Timp de o oră și jumătate, el a luat ca țintă veritabilă UE, care «ne tratează ca pe o țară de clasa a doua», «multinaționalele», cu băncile lor «nesătule», și existența unui așa-zis «stat paralel» al cărui scop ar fi să destabilizeze guvernul”, se arată în text.

Vizat a fost, se amintește în Le Monde, și miliardarul american de origine maghiară, George Soros, „după modelul discursurilor ultraconservatoare la modă la Budapesta și Varșovia”.

Mai multe detali AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri