Liviu Dragnea a găsit soluţia pentru incompatibilitatea primarilor: să poată fi şi administratori de firme

Data publicării:
primarie craiova

Mai mulţi primari şi consilieri locali din toată ţara l-au convins pe ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, să iniţieze o ordonanţă de urgenţă care să le salveze mandatul, dar şi viitorul. Pentru că, dacă sunt declaraţi definitiv incompatibili, nu mai au voie să ocupe o funcţie eligibilă timp de trei ani.

Judeţul Constanţa deţine recordul de aleşi incompatibili. Are 47 de primari care se judecă în instanţă pentru a-şi salva funcţia, adică jumătate din numărul total al edililor din judeţ. Liviu Dragnea s-a întâlnit cu ei şi le-a dat vestea pe care o aşteptau: ordonanţa de urgenţă care îi va ajuta să-şi păstreze scaunele este scrisă şi se află deja la Ministerul Justiţiei pentru aviz.

Mi se parte incorect şi lipsit de noimă să nu dai posibilitatea unei comunităţi să-şi pună reprezentanti într-o societate comercială. Este o prevedere mai mult decât incorectă”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării.

Încurajaţi de solidaritatea vicepremierului, primarii cu decizii de incompatibilitate au venit cu propriile argumente pentru a rămâne şi la primărie, şi la firmă.

„Dacă nu ar fi fost primarul, trebuia după lege să numim femeia de serviciu sau tractoristul, rutieristul din localitate. Lucru care nu este corect. Am mers la Constanţa. Bineînţeles, am pierdut. Acum sunt la Înalta Curte, cu termen în 2015”, a afirmat primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi.

Un alt edil ţine să infirme speculaţiile, potrivit cărora primarii au de câştigat din această dublă calitate.

„Nu facem altceva decât să ne apărăm drepturile pe care le au aleşii locali. Această reprezentare nu înseamnă că eşti beneficiarul unor avantaje materiale sau de altă natură”, a explicat Mariana Gaju, primar comuna Cumpăna.

Agenţia Naţională de Integritate a transmis Ministerului Justiţiei că nu susţine proiectul Guvernului şi a amintit că pe rolul instanţelor se află zeci de litigii cu aleşii locali declaraţi incompatibili. Printre aceştia, nume cu rezonanţă - preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri