Schimbare de strategie. Liviu Dragnea vrea convocarea urgentă a Comitetului Executiv Național al PSD

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea vrea să pună capăt tensiunilor din partid. Va convoca o şedinţă a Comitetului Executiv în a doua jumătate a lunii septembrie. Informaţia vine de la şeful PSD Bihor, Ioan Mang, care a fost prezent, joi, la discuţii cu preşedintele social-democrat.

PACHET_LD_dragnea-gest maini - inquam_photos_octav_ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiţi şi: De ce îl detronează baronii pe Dragnea

Ioan Mang, preşedinte PSD Bihor:  Sunt anumite lucruri care trebuie discutate în Comitetul Executiv şi în această a doua jumătate a lunii se va ţine acel Comitet.

- Aţi vorbit cu Liviu Dragnea, îl va convoca, aţi avut o asemenea discuţie cu domnia sa?

Ioan Mang: Da, sigur. Şi dânsul a spus că trebuie convocat cât mai repede un Comitet Executiv.

- V-a transmis acest lucru?

- Da, da, a spus dânsul. Trebuie discutată şi lămurită şi aceată zvonistică care de două zile circulă cu toate ştirile false, cu grupări care ar fi împotrivă.  Şi ieri a fost concluzia generală, inclusiv a domnului Liviu Dragnea, că trebuie convocat urgent şi închis subiectul.

Liviu Dragnea se dovedește astfel a fi greu de înlăturat din fruntea PSD. Acesta a schimbat strategia, după ce și-a dat seama că nemulțumiții din partid nu reușesc să se înțeleagă pe o serie de chestiuni. Una dintre ele: cine să fie liderul care preia partidul, în cazul în care Liviu Dragnea face pasul în spate.

Acum, liderul PSD vrea convocarea urgentă a CEx, până la referendum, deși joi, când au apărut informațiile despre nemulțumirile din PSD și despre liderii din partid care doreau convocarea rapidă a CEx, liderul social-democrat nu voia să audă de așa ceva înainte de referendumul din 7 octombrie.

CEx-ul ar urma acum să fie convocat de urgență, până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a tranșa atât nemulțumirile, dar și acele declarații de susținere pentru Liviu Dragnea: liderul PSD a fost ales în Congres, tot în Congres ar trebui să fie dat jos.

Nemulțumiții din PSD susțin că aveau 30 de semnături pe o scrisoare prin care voiau să îi ceară liderului PSD convocarea acestei ședințe CEx. Asta înseamnă că sunt 30 de membri din CEx care, teoretic, îi vor cere lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate. Numai că cei din tabăra susținătorilor lui Liviu Dragnea spun că aceste semnături sunt mai puține: nu sunt mai mult de 18.

Dincolo de toate acestea, nemulțumiții din PSD au stabilit și care să fie următorul pas. După acest Comitet Executiv Național vor convocarea unui Congres, care să aibă loc anul viitor și până atunci, Viorica Dăncilă, președintele executiv al PSD să preia interimar conducerea.

29 de membri CEx ar fi semnat o scrisoarea prin care îi cer lui Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, şefia PSD i-ar reveni, până la organizarea unui Congres, Vioricăi Dăncilă, care deţine funcţia de preşedinte executiv. Potrivit informaţiilor obţinute de Digi24, iniţiatorii scrisorii - Niculae Bădălău, Mihai Tudose şi Paul Stănescu - ar vrea să menţină Coaliţia cu ALDE, dar vor cere o remaniere a Guvernului. Un congres pentru alegerea unui nou preşedinte ar putea avea loc în 2019. Semnatarii scrisorii nu vorbesc însă deschis despre acest document. Ar vrea mai întâi să strângă semnăturile necesare pentru convocarea unei şedinţe a Comitetului Executiv, adică o treime din membrii acestui for.

 Liviu Dragnea a avut pe parcursul întregii zile de joi discuţii cu lideri din ţară. Au fost chemaţi şi premierul Viorica Dăncilă, dar şi miniştrii de Interne, Finanţe, Tranporturi şi Justiţie. Oficial, s-a vorbit despre organizarea refrendumului privind redefinirea familiei în Constituţie. Liderul PSD i-ar fi întrebat însă pe toţi dacă au semnat scrisoarea celor trei. La final, Liviu Dragnea a refuzat să dea ochii cu presa. Apropiaţii săi nu neagă însă că sunt tensiuni din partid.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri