Marcel Ciolacu: Nu voi tolera șmecheria. Nu mai putem accepta că doar cei mulți și fraieri plătesc taxe și cei șmecheri nu

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu face declaratii de presa
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu spune că reforma fiscală pregătită de Guvern stimulează investițiile și producția în România. Trebuie să introducem un sistem fiscal bazat pe echitate, pe corectitudine și respect față de contribuabilul onest și de intoleranță totală față de evazioniști, a spus el la un eveniment organizat de BNR.

 

El a spus că Guvernul are în vedere „o adevărată reformă fiscală a României nu ca un stat care mai e în curs de dezvoltare, ci un stat stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE și care trebuie să intre într-o logică fiscală normală.”

„Eu nu îmi asum un singur lucru: să las românia fără fonduri europene, să las România în afara Europei. Cu toate costurile pe care le voi avea politic, acest lucru nu pot să mi-l asum. Ar însemna cel mai mare dezastru pentru România. Nu avem altă cale decât în interiorul UE”, a spus el.

„Mi se pare de bun simț ca despre fiscalitate să discutăm responsabil, cu studiile unor experți pe masă, nu în dezbateri televizate populiste cu abordări meschine, în care persoane care câștigă milioane de eur doar plătesc taxe cât un angajat cu salariul minim. Țipă că le cresc taxele”, a continuat Ciolacu.

„În ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal, schimbări făcute prin peste 100 de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență. Nu se mai poate opera eficient prin asemenea condiții. Toată legislația noastră fiscală seamănă cu o uriașă strecurătoare prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepții fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o țară europeană ca afară cu venituri de tip economie offshore, adică țară paradis fiscal, dar cu cheltuieli pe modelul social european”, a susținut premierul.

„S-a ajuns la situația absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici și familiile cu copii din UE. În același timp, a fost mențintă o impozitare foarte mică, cu uriașe privilegii fiscale, pentru unele categorii de contribuabili care câștigă foarte mult. Așa ceva nu mai poate continua. Trebuie să introducem un sistem fiscal bazat pe echitate, pe corectitudine și respect față de contribuabilul onest și de intoleranță totală față de evazioniști”, a continuat el.

„Îmi voi asuma răspunderea pe o reformă fiscală, scopul nu este să descurajăm investițiile. Dimpotrivă, venim cu principii care scutesc de la orice formă de taxare banii investiți de companiile din România. Vom susține și proteja start-up-urile. Suntem dispuși să ajutăm prin toate mijloacele producția și procesarea în România.

Ce nu voi tolera este șmecheria. Banii făcuți de firme care au doar un angajat, un computer și emit facturi, pentru că e clar că acolo e doar un contract de muncă mascat pentru a nu plăti taxe. Nu vom mai tolera profiturile exportate și mascate, optimizările fiscale. Nu mai putem accepta că doar cei mulți și fraieri plătesc și cei șmecheri nu”, a mai spus Ciolacu.

El a participat în această dimineață, la sediul Băncii Naționale, la evenimentul de lansare The Tax Institute și la prezentarea studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar și impact (2015-2023)”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri