Ministrul apărării cere trecerea STS sub coordonarea MApN

Data actualizării: Data publicării:
gabriel les ministrul apararii
Ministrul Apărării, Gabriel Leș. Foto: Inquam Photos

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, scrie, vineri seară, pe Facebook, că trecerea STS sub coordonarea MApN este "unica soluție de a reforma și reda credibilitatea aceastei structuri esențiale pentru sistemului național de securitate".

"În 2007, Bruxelles-ul deschidea împotriva României procedura de infringement pentru lipsa localizării pe sistemul de urgență 112.

În ianuarie 2009 problema părea rezolvată prin implementarea mecanismului de către o companie privată.

În 2014 avionul SMURD se prăbușește în Apuseni, iar eșecul de a localiza în timp util aeronava se soldează cu decesul a doi membri ai echipajului.

În 2019 sistemul de urgență 112 eșuează încă o dată lamentabil, cei însărcinați cu operarea nefiind capabili să localizeze apelantul.

Mai exact, STS a transmis o arie în Apuseni și alte trei locații greșite.

Rezultatele le cunoaștem: o tragedie teribilă ce nu poate rămâne fără urmări.

Ministerul Apărării Naționale are infrastructura și resursa umană specializată pentru a aduce la parametrii optimi acest sistem. Trecerea STS sub coordonarea MApN cred că este unica soluție de a reforma și reda credibilitatea aceastei structuri esențiale pentru sistemului național de securitate", a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Gabriel Leș.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce prevede legislația

Potrivit legislației, "Activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale este controlată de Parlamentul României, prin comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale este organizată și coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
(1) Serviciul de Telecomunicații Speciale colaborează cu instituțiile din domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, cu Ministerul Comunicațiilor și cu regiile autonome aflate în coordonarea acestuia, cu operatorii și furnizorii de servicii de telecomunicații autorizați de Ministerul Comunicațiilor, precum și cu alte autorități publice ale statului.
(2) Serviciul de Telecomunicații Speciale, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, poate stabili relații cu organisme similare din străinătate și poate încheia acorduri de cooperare cu acestea. Serviciul de Telecomunicații Speciale își desfășoară activitatea cu respectarea Constituției României și a legilor țării, a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării și ale Guvernului, precum și a regulamentelor militare generale". (sursa: Mediafax)

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri