Mircea Geoană: Rămânem profund recunoscători militarilor români care au participat la teatrul de operații din Afganistan

Data publicării:
mircea geoana nato
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Facebook.com

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a transmis miercuri un mesaj cu prilejul Ceremoniei Militare dedicate încheierii participării României în războiul din Afganistan. "Ca națiune și Alianță le rămânem profund recunoscători militarilor români care au participat la teatrul de operații din Afganistan în ultimii 19 ani", a scris Geoană într-o postare pe pagina de Facebook. 

Mircea Geoană a participat la ceremonia militară organizată miercuri în Piaţa Arcul de Triumf din București la încheierea misiunii în Afganistan. La ceremonie au participat președintele Klaus Iohannis, alături de preşedinţii Senatului, Anca Dragu, Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

“Am participat cu mândrie și respect la Ceremonia Militară dedicată încheierii participării României în războiul din Afganistan. Timp de 19 ani, prin eroism, sacrificiu și înalt patriotism, militarii noștri au reprezentat un model de profesionalism, cooperând exemplar cu aliații din NATO și cu partenerii noștri la nivel global. Ca națiune și ca Alianta le rămânem profund recunoscători, având obligația de a asigura veteranilor și militarilor noștri toate condițiile profesionale, sociale și materiale necesare acestui corp de elită al Statului român”, a scris Geoană, pe pagina sa de Facebook.

Ceremonie militară la finalul misiunii Armatei Române în Afganistan

Încheierea misiunii Armatei României în Afganistan a fost marcată, miercuri, printr-o ceremonie militară organizată la Arcul de Triumf, în cadrul căreia au defilat detaşamente reprezentând structurile care s-au aflat în acest teatru de operaţii, iar zona a fost survolată de un avion C 130 Hercules şi o formaţie de trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

Au trecut pe sub Arcul de Triumf detaşamente ale Comandamentului Forţelor Întrunite, Statului Major al Forţelor Terestre, precum şi unul format din militari răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii.

În cadrul ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităţilor care au participat la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Au fost rostite solemn numele militarilor români căzuţi la datorie în Afganistan, iar participanţii la ceremonie au ţinut un moment de reculegere în memoria lor. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori.

La ceremonia de la Arcul de Triumf au mai participat preşedinţii Senatului, Anca Dragu, Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în teatrul de operaţii din Afganistan, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, arată MApN.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj la finalul misiunii militarilor în Afganistan: Sunteți eroii generațiilor noastre și suntem mândri de voi

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri