Mona Pivniceru și Valer Dorneanu, numiți judecători CCR. Victor Ponta, interimar la șefia Ministerului Justiției

Data publicării:
26032013 20ccr-57059

Actualizare 15.40 Liderul liberal Crin Antonescu confirmă că a avut o discuție cu Mona Pivniceru și cu Victor Ponta, iar Mona Pivniceru și-a exprimat dorința de a demisiona. „Vom vedea dacă Mona Pivniceru va demisiona mâine”, a declarat Crin Antonescu, iar în această ipoteză, „cel mai probabil”, premierul își va asuma interimatul.

Actualizare 14.46. Întrebată de ministru al Justiției după expirarea interimatului lui Victor Ponta, Mona Pivniceru a spus că nu e căderea ei să se pronunțe. „Sunt depășită de...”, a răspuns Mona Pivniceru la întrebarea privind probabilitatea la Victor Ponta să facă numiri pentru funcțiile de procuror general și procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Actualizare 14.18.Premierul Victor Ponta a anunța că va prelua intermar mandatul la conducerea Ministerului Justiției începând de mâine, când Mona Pivniceru își va da demisia din Cabinet.

„Doamna ministru Mona Pivniceru şi-a exprimat dorinţa ca ulterior şedinţei de guvern de mâine, 27 martie 2013, să nu mai deţină această funcţie în cadrul Executivului, pentru a evita orice interpretare de posibil conflict de interese având în vedere că domnia sa va ocupa postul de judecător la Curtea Constituţională.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, Primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie cu Preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca Primul-ministru să preia interimatul, urmând ca şeful Executivului să facă, în maxim 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o nouă propunere pentru portofoliul Justiţiei”, arată un comunicat al Guvernului.

Actualizare 13.47. Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului, a fost votat judecător la CCR din partea Camerei Deputaților. El a primit 279 de voturi „pentru”, în timp ce contracandidatul din partea PDL, 59 de voturi favorabile, iar nouă au fost abțineri.

Citiți și Cum se schimbă raportul de forțe în CCR după numirea a trei noi judecători

Actualizare 13.28. Mona Pivniceru pleacă mâine din Guvern.

Victor Ponta a spus că va avea o întâlnire cu Mona Pivniceru în această după-amiază și că va anunța presa asupra deciziilor. Mandatul de la conducerea MJ îi revine PNL, dar Victor Ponta ar putea și să preia interimatul.

Premierul Victor Ponta a anunţat că miercuri după-amiază, după şedinţa de Guvern, va trimite preşedintelui Traian Băsescu fie o propunere de ministru la Justiţie, în locul Monei Pivniceru care va pleca judecător la CC, fie propunerea ca el să preia interimatul la acest minister, potrivit Mediafax.

Doamna judecător Pivniceru mâine (miercuri - n.r.) va fi la şedinţa de Guvern, după care va renunţa la calitatea de ministru pentru ca să nu existe niciun fel de discuţie, de incompatibilitate, de faptul că urmează să judece după aceea la Curte acte normative pe care le avizează”, a spus Victor Ponta, după ce a discutat cu Mona Pivniceru la Palatul Parlamentului, în biroul preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea.

Victor Ponta a spus că Mona Pivniceru l-a anunţat că miercuri, după şedinţa de Guvern, renunţă la calitatea de ministru, ţinând cont de numirea sa ca judecător la Curtea Constituţională.

Actualizare 11.56. Mona Pivniceru a fost votată de plenul Senatului pentru un post de judecător la CCR cu 99 de voturi „pentru”. Contracandidații ei, Gheorghe Iancu, a primit 16, iar Florentina Jipa, 7.

Procesul de numire a succesorilor celor trei judecători ale căror mandate rămân vacante în luna iunie ar urma să se încheie astăzi. Pe ordinea de zi a ședinței plenului Senatului și al Camerei Deputaților este programat votul pentru numirea Monei Pivniceru și a lui Valeriu Dorneanu în funcția de judecători ai Curții Constituționale. Primul judecător numit în viitoarea componență a CCR este Daniel Morar, prim adjunct al procurorului general, numit ieri prin decret de președintele Traian Băsescu.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a primit avizul favorabil din partea Comisiei Juridice a Senatului. După avizul Comisiei urmează, tot în cursul zilei de azi, votul în plenul Senatului. Mona Pivniceru a fost propusă ca judecător al Curţii Constituţionale de către PNL.

Comisia juridică a audiat candidaţii pentru postul de judecător la Curtea Constituţională din partea Senatului, respectiv pe Mona Pivniceru la propunerea USL, Gheorghe Iancu la propunerea PDL şi Florentina Jipa la propunerea PPDD.

În urma votului membrilor Comisiei juridice, Pivniceru a obţinut 8 voturi favorabile, în timp ce Iancu obţinut două voturi, iar Jipa un vot.

Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, aşteaptă astăzi, fără emoţii, votul deputaţilor pentru a deveni judecător al Curţii Constituţionale. El a primit săptămâna trecută avizul Comisiei Juridice a Camerei.

Președintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, decretul de numire a procurorului general interimar, Daniel Morar, în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013. Mandatul său interimar la conducerea PÎCCJ a fost prelungit ieri de secție de procurori a CSM, care l-a detașat în funcția de prin adjunct al procurorului general din 4 aprilie, când expira, până la data plecării la CCR.

La începutul lunii iunie expiră mandatele a trei judecători ai CCR, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar şi Ion Predescu.

Ce spune legea

Potrivit legii, nu este obligatoriu ca judecătorii Curţii Constituţionale să fie magistrați. Ei trebuie să aibă „pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.

Potrivit Constituției, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

În compontența actuală a plenului, Administrația Prezidențială i-a propus pe Petre Lăzăroiu și Augustin Zegrean, în mandatul lui Traian Băsescu, și pe Acsinte Gaspar, pe când la Cotroceni era Ion Iliescu.

Din partea Senatului au fost numiți în CCR Iulia Antoanella Motoc (candidatura asumată de UNPR), Ion Predescu (PSD) și Valentin Zoltan Puskas (UDMR).

Camera Deputaților i-a numit în CCR pe Ștefan Minea (PDL), Tudorel Toader (PNL) și Aspazia Cojocaru (PSD).

„Numirea judecătorilor, în condiţiile prezentei legi, se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat în scris, al candidatului. În cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie să cuprindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea funcţie sau din partidul politic al cărui membru este”, arată statutul judecătorilor CCR.

CCR este instituția responsabilă, printre altele, cu controlul de constituționalitate al actelor normative emise, precum legea bugetului de stat sau statutul parlamentarilor, dar și în cazul validării sau alegerilor locale, generale sau a referendumurilor. Actualul plen al CCR a avut anul trecut un rol decisiv în invalidarea referendumului pentru demiterea președintelui României, Traian Băsescu, din 29 iulie.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri