Nicolae Ciucă: România este angajată să dezvolte relațiile cu Japonia la nivelul privilegiat de Parteneriat Strategic

Data publicării:
Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Fumio Kishida la Tokyo.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Fumio Kishida la Tokyo. Foto: Facebook/ Nicolae Ciucă

Ridicarea relaţiilor dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic reprezintă un act politic „oportun” în actualul context internaţional, iar acest demers este un simbol al recunoaşterii legăturii speciale dintre cele două state, spune premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Tokyo.

„M-am întâlnit astăzi cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, prilej pentru a consolida relațiile între România și Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic. România este profund angajată să dezvolte relațiile cu Japonia la nivelul privilegiat de Parteneriat Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a scris Ciucă pe Facebook.

„Discuțiile au fost orientate către cooperarea economică și identificarea de noi oportunități de investiții. Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunitățile oferite de România pentru investiții în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producerii energiei nucleare, producției de hidrogen verde si a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar și continuarea proiectelor aflate acum în derulare - linia de metrou către Aeroportul București, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Pașcani-Iași-Chișinău – vor pune în valoare potențialul de dezvoltare al relațiilor noastre economice și vor atrage noi tehnologii”, a adăugat el.

Japonia se numără printre principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât şi economic, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Componenta de securitate și apărare reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți. Coordonarea strânsă și permanentă între noi este cu atât mai importantă și necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntăm”, a spus Ciucă.

Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia-România, condusă de președintele Ichiro Assawa. Atât acesta, cât și premierul japonez au anunțat „întreg sprijinul pentru edificarea Parteneriatului Strategic dintre Japonia și România”.

Ciucă a mers la Tokyo împreună cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, pentru a reprezenta România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri