Parlamentul, remorca Guvernului. Cele mai multe acte normative votate au fost inițiate de Guvern

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-1

Majoritatea actelor normative promulgate au fost ordonanţe ale Guvernului şi doar un procent infim au fost inițiative proprii parlamentarilor. 

Aproape 90% din activitatea de legiferare s-a concentrat pe transformarea ordonanţelor în legi. Ceea ce înseamnă că puțin peste 10 % din legile promulgate sunt inițiative ale parlamentarilor. Însă interesele aleşilor şi agenda cetăţeanului nu au coincis.

De exemplu, prioritatea aleşilor a fost să modifice o lege privind manipularea cadavrelor. Parlamentarii nu au uitat nici de nevoile organizaţiilor minorităţilor naţionale, cărora le-au permis prin lege să-şi cumpere sediile în condiţii avantajoase.

Tot graţie demnitarilor, 31 august a devenit Ziua limbii române, iar 16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO.

În schimb, praful s-a depus demult pe inţiative care le-ar mai uşura viaţa românilor. De pildă, o propunere ce le garantează pensionarilor medicamente gratuite zace la Senat de şase ani. Evaziunea din agricultură ar fi fost combătută cu succes încă din 2008 dacă era adoptată o lege privind producerea şi comercializarea pâinii. De asemenea, românii cu restanţe la bănci ar fi ajutaţi dacă două proiecte privind falimentul personal nu ar fi blocate la Camera Deputaţilor încă din 2010.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri