Partide noi pe scena politică

Data publicării:
vot parlamentari parlament
Foto: Inquam Photos

România 100, Ader la Democrație, Educație și Reconstrucție (ADER), Pro România sau viitorul partid al lui Marian Vanghelie ar putea figura, anul viitor, pe buletinele de vot. Scena politică se pregăteşte pentru lansarea unor partide noi, care vânează atât electoratul PSD, cât şi pe românii dezamăgiţi de politică. Foştii premieri Victor Ponta şi Dacian Cioloş, dar şi foştii primari Marian Vanghelie şi Neculai Onţanu vor să revină în jocul politic la nivel înalt.

Trei foşti lideri ai PSD se relansează, în această primăvară, în politică. Partidul Pro România, înfiinţat de Victor Ponta alături de foştii conservatori Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu a primit undă verde după ce a fost contestat în instanţă. Formaţiunea vrea să să-şi încerce forţele la alegerile de anul viitor.

Victor Ponta, fondator Pro România: Cât e Liviu Dragnea şeful PSD, nu mă veţi vedea înapoi în PSD. O să încercăm să avem alături de noi cât mai mulți dintre oamenii care au experiență guvernamentală, care au experiență politică, care ne pot ajuta să scriem o agendă politică 2020, pentru că noi vom participa la alegeri, în 2019 la europarlamentare și vom avea și candidat la prezidențiale.

Electoratul PSD este vânat şi de fostul primar Marian Vanghelie. După o perioadă de absenţă cauzată de problemele penale, fostul social-democrat intenţionează să coaguleze un nou partid de stânga.

Marian Vanghelie, fost primar: Sunt într-o discuţie de câteva zile, bine, de mai mult timp, dar zilele astea s-a întâmplat, aşa, o chestie deosebită. Vin oamenii şi spun: Lucrăm pentru o platformă de stânga şi trebuie de făcut ceva pe zona de stânga pentru că, părerea mea, că nici Dragnea nu face ceea ce trebuie de făcut, părerea mea că încă se mai negociază.

Scăpat recent de problemele penale, şi Neculai Onţanu a depus actele pentru înfiinţarea unui nou partid, „Ader la Democrație, Educație și Reconstrucție”. Fostul primar a fost membru al PSD şi apoi al UNPR, înainte de a se retrage de pe scena politică.

Şi Dacian Cioloş face mult discutatul pas în politică. Fostul premier a anunţat că în maxim două săptămâni va depune la tribunal actele pentru o nouă formaţiune.

Dacian Cioloş, fost premier: Vom merge și mai departe decât platforma civică, să constituim un partid politic nu împotriva cuiva, și nu pentru că noi considerăm că celelalte partide politice nu sunt bune. Venim pentru a aduce ceva complementar, ce considerăm că ceilalți au mai puțin și putem aduce noi.

Dacian Cioloş se declară în continuare deschis pentru a colabora cu partidele care se află acum în opoziţie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri