Planul declarat al lui Dragnea de a scăpa de condamnare

Data actualizării: Data publicării:
LiviuDragnea_EXIT_POLL_PSD_INQUAM_Octav_Ganea_

Președintele PSD a susținut, în prima sa conferință de presă de după adoptarea ordonanței de modificare a Codurilor penale, că nu se va număra printre beneficiarii noilor prevederi. Totodată, Liviu Dragnea a spus că a demarat două acțiuni care ar putea avea ca finalitate scăparea de condamnarea primită în dosarul „Referendumul”, condamnare care, deși cu suspendare, l-a împiedicat să pretindă funcția de prim-ministru.

dragnea

Liderul PSD a arătat că, după ce Ordonanța de Urgență de modificare a Codurilor penale adoptată de Guvernul Grindeanu a fost publicată în Monitorul Oficial, a studiat-o împreună cu avocații săi și a ajuns la concluzia că nu i s-ar aplica. „Am stat împreună cu avocații mei și am confirmarea a ceea ce bănuiam: această ordonanță nu oprește procesul în care eu sunt implicat, pentru un motiv foarte simplu: pe baza unei mărturii 100% mincinoase (...), eu sunt acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual. Falsul intelectual rămâne”, a declarat Liviu Dragnea. Acesta a adăugat că el nu cere „clemență nimănui, nici măcar de la șeful statului”.

Cât despre condamnarea sa din dosarul „Referendumul”, la doi ani de închisoare cu suspendare, Dragnea a spus că a început „o acțiune de redeschidere a procesului”.

Prima acțiune constă într-o plângere penală împotriva procurorului Lucian Papici, pe care liderul PSD îl acuză de uzurparea calităților oficiale, deoarece i-ar fi semnat rechizitoriul de trimitere în judecată după ce magistratului i se încheiase mandatul de procuror semnat de președintele României. „Acel artificiu cu delegările semnate de procurorul-general nu țin loc de lege”, a precizat liderul PSD.

A doua acțiune plănuită de liderul PSD constă într-o contestație la executare adresată Tribunalului București. „Pentru că avocații îmi spun, studiind Codul penal și Codul de procedură penală, care nu e deloc ambiguu, că eu practic nu am hotărâre de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetățean român trebuie să conțină trei elemente: partea introductivă, dispozitivul și expunerea”, a declarat Dragnea, adăugând că, după 10 luni, el nu ar avea această hotărâre completă de condamnare.

În plus, liderul PSD a arătat că ar fi o problemă cu semnăturile de pe hotărâre, în condițiile în care fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, nu ar fi semnat. „Doamna Livia Stanciu, la două luni după ce a fost adoptată sentința, s-a pensionat și a mers la Curtea Constituțională. Există o prevedere care spune că orice magistrat care iese din sistem trebuie să-și motive toate deciziile”, a susținut Dragnea.

Eu vreau ca spețele mele inventate (...) să mi le rezolv în instanță”, a mai spus liderul PSD.

Întrebat de reporterul Digi24 dacă, în actuala situație, consideră că nu este condamnat, Dragnea a răspuns: „Nu pot face afirmația asta, o să las tribunalul să decidă. Atât timp cât nu există hotărârea completă...”.

Dragnea a mai susținut că acțiunile sale de redeschidere a dosarului „Referendumul” nu ar avea vreo legătură cu intenția de a revendica funcția de premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri