Portret. Dacian Cioloș, tehnocratul apreciat mai mult la Bruxelles decât la Bucureşti

Data publicării:
ciolos in costum popular

De profesie inginer agronom, Dacian Cioloş a fost numit în octombrie 2007 ministru al Agriculturii, după ce a lucrat mai mulţi ani în minister, dar şi la Comisia Europeană. Călin Popescu Tăriceanu l-a cooptat în locul lui Decebal Traian Remeş, politician care la acea vreme a fost acuzat de trafic de influenţă în celebrul dosar „Caltaboşul”.

Dacian Cioloş a condus Ministerul Agriculturii până în decembrie 2008, atunci când a fost învestit un nou guvern în urma alegerilor parlamentare. În 2009, a fost numit şef al comisiei prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în Agricultură. Un an mai târziu a fost desemnat comisar european pentru agricultură. În cei patru ani de mandat la Bruxelles, Dacian Cioloş a realizat prima reformă a Politicii Agricole Comune.

Avem acum o reformă agricolă comună care se adresează cu adevărat celor 28 de state membre. România își va putea pune în valoare în mod inteligent acest potențial pentru a-l valorifica cât mai bine pentru diferitele categorii de agricultor. Obiectivul meu prin Politica Agricolă Comună reformată a fost să nu dăm șanse doar fermelor mari sau agriculturii industriale, care lucrează pentru piețele foarte mari, ci să dăm posibilitatea și agriculturii care duce la menținerea satului românesc și a tradiției, să coexiste cu această agricultură productivă”, spunea Dacian Cioloș în septembrie 2014.

Numele său a fost vehiculat intens în ultimele zile, chiar şi de liderii politici.

„Gen Dacian Cioloş, gen Bogdan Olteanu, un om care nu intră în competiţia politică anul viitor, care are în spate o instituţie solidă, o carieră solidă de altă natură decât cea politică. Care nu este implicat în această perioadă în proiecte politice şi nu doreşte să fie implicat”, spunea în 7 noiembrie Kelemen Hunor, președintele UDMR.

„Nu e nici tehnocrat, nici apolitic, a dovedit capacitate de negociere formidabilă. Un profesionist, bun politician, Cioloş este un foarte bun tehnician pe problemele agriculturii, dar cu experienţă politică impresionantă. Pe care a probat-o la Bruxelles, a ştiut să negocieze, vă daţi seama ce înseamnă să negociezi cu 27 de ţări - acum 28 de ţări, Croaţia nu era?”, spunea ieri fostul președinte Traian Băsescu la emisiunea „24 de minute” de la Digi24.

În acest context, social-democraţii au încercat să-i propună preşedintelui un viceguvernator BNR, pe Liviu Voinea.

În iulie anul acesta, Dacian Cioloş a fost numit consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dacian Cioloş are 46 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri