Sari la conținut
News Alert

Postare controversată. Viktor Orban, poze cu simbolurile Ungariei Mari. MAE reacţionează

 ACTUALIZARE 14.32. Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat tot pe Facebook la postarea lui Viktor Orban. „ Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunțat în favoarea unei relații eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ținutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar”, se arată în mesajul MAE. 

Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunțat în favoarea unei „relații eficiente” româ...

Posted by Ministry of Foreign Affairs, Romania on 26 Iulie 2015

Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveste – este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și Aliați în NATO”, adaugă MAE. 


În alte cadre sunt oameni care poartă steaguri ale Ţinutului Secuiesc.

Apariţia pozelor pe reţeaua de socializare vine în contextul declaraţiilor lui Viktor Orban care a spus că relaţia ungaro-română s-a deteriorat, în ultimii trei ani, şi că statul maghiar nu a fost vreodată mai jignit, în istoria sa, de către politicienii români. Totuşi, el a declarat că România şi Ungaria trebuie să se întoarcă la o relaţie eficientă.

Citiţi şi

Premierul Ungariei critică politicienii români

Sursa Foto: Facebook Viktor Orban