Sari la conținut

Premierul Dăncilă anunță intensificarea acțiunilor de politică externă. Săptămâna viitoare pleacă la Bruxelles

Premierul Viorica Dăncilă a spus joi, la începutul şedinţei de guvern, săptămâna viitoare va face o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Dăncilă a subliniat că România trebuie să arate deschidere şi cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu statele partenere din punct de vedere strategic.

„Săptămâna viitoare la Bruxelles voi avea întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, domnul Junker, cu preşedintele Consiliului European, domnul Tusk, cu preşedintele Parlamentului European, domnul Tajani, şi cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu”, a spus Dăncilă la începtului şedinţei de Guvern, anunțând că în perioada următoare vor fi intensificate acțiunile de politică externă și relațiile economice cu statele partenere.

„Vom accentua pe dimensiunea europeană a guvernării, vom încerca să participăm masiv la discuțiile privind viitorul economic și nu în ultimul rând vom trata cu atenție deosebită și ne vom mobiliza pentru creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Premierul a subliniat că este important ca România să arate deschidere şi cooperare cu statele membre UE şi cu statele cu care ţara noastră a încheiat parteneriate strategice. De asemenea, premierul a declarat că a avut în această săptămână întâlniri cu mai mulţi ambasadori acreditați la București, întâlniri care vor continua şi în perioada următoare.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi sunt proiectele privind achiziționarea sistemelor HIMARS și hotărârea referitoare la corvetele multifuncţionale, a mai anunțat Dăncilă, precizând că România, ca stat membru NATO și UE, are obligația de a-și intensifica eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate și în acest fel face „doi pași foarte importanți”.

Niciun cuvânt nu a rostit însă Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern, când era prezentă și presa, în privinţa deciziei în cazul conducerii DNA, deși era un subiect așteptat cu nerăbdare de public. Ministrul justiţiei Tudorel Toader este prezent la şedinţa Executivului, după ce a fost chemat de urgenţă în ţară de premier. În deschiderea şedinţei, Viorica Dăncilă nu a făcut însă nico referire la acest subiect.