Sari la conținut

PSD-ALDE renunță la Comisia SPP

PSD și ALDE au decis că nu va mai fi înființată o comisie parlamentară de anchetă pentru Serviciul de Protecție și Pază. Discuțiile despre înființarea aceste comisii au venit după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat acuzații dure la adresa șefului SPP, Lucian Pahonțu.

Liviu Dragnea și șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au avut astăzi o discuție scurtă, de circa un sfert de oră, în biroul președintele Camerei Deputaților. La finalul acesteia, nu au răspuns la întrebarea jurnaliștilor dacă au ajuns la o concluzie privind această comisie de anchetă.

Persoane care au participat la această discuție spun însă că a fost luată o decizie: o astfel de comisie nu este oportună în acest moment.

Liviu Dragnea spunea ieri că nu respinge posibilitatea înființării unei astfel de comisii.

O să discut azi-mâine cu domnul Tăriceanu. Ce am înţeles eu aseară, că a fost un vot politic la PNL ca să fiu şi eu şi premierul chemat la acea comisie, la Comisia de apărare din Senat. În schimb, a fost tot un vot să nu fie chemat Pahonţu. Este puţin ciudat şi penibil să nu fie chemat la acea comisie subiectul discuţiei şi alţi oameni care au început să vorbească în ultima perioadă. După părerea mea, asta e o glumă politică. Dincolo de asta, cred că subiectul e destul de serios şi apare din ce în ce mai grav. Sunt mai mulţi oameni care vor să vorbească. Este foarte posibil să luăm o astfel de decizie, dar vreau să discut cu domnul Tăriceanu”, a spus șeful PSD.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Marcel Vela, l-a invitat pe liderul PSD Liviu Dragnea în comisie pentru a prezenta acuzaţiile la adresa Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP). Vela a spus că, în funcţie de dovezile aduse, ar putea fi audiat în Comisie şi şeful SPP, Lucian Pahonţu.

Marcel Vela afirmă că SPP este o instituţie importantă şi că, dincolo de protecţia demnitarului, mai asigură şi protecţia unor documente clasificate din Consiliul Superior de Apărare a Ţării, iar renunţarea la serviciile acestei instituţii poate pune în pericol siguranţa naţională.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că se impune iniţierea unei comisii de anchetă privind SPP, precizând totodată că el va merge la orice comisie va fi chemat.

Întrebat despre faptul că preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Marcel Vela, a spus că îi va chema la audieri pe el, pe premierul Viorica Dăncilă şi pe Paul Stănescu, Liviu Dragnea a replicat: ”Aşa ne trebuie, pentru că am vorbit, să ne cheme la audieri. Eu voi merge la orice comisie parlamentară, sunt convins că va merge şi doamna Viorica Dăncilă, nu înţeleg de ce vrea să o cheme, dar o să meargă, cred, cred că o să meargă şi domnul Paul Stănescu”.

Dragnea a lansat, duminică seară, un nou atac la adresa şefului Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Lucian Pahonţu, spunând că avea o practică foarte nocivă - îşi folosea angajaţii pentru a culege informaţii, apoi mergea la Parchete sau instanţe şi transmitea anumite mesaje.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a transmis Serviciului de Protecţie şi Pază că renunţă la protecţie, gest pe care îl fac toţi miniştrii. Ea a ţinut să precizeze că nu are o problemă cu ofiţerii SPP sau cu instituţia. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, miercuri, că renunţarea la protecţia SPP de către membrii Cabinetului nu este o decizie politică, luată la partid.

Surse: Digi24, News.ro