PSD blochează votul în două tururi

Data publicării:
plen parlament AGERPRES-3

Nu este respectată procedura. Acesta este motivul găsit acum de social-democrați pentru amânarea votului referitor la alegerea primarilor.

Obligația e că orice ține de modificarea legilor electorale trebuie să meargă în Comisia de Cod Electoral. Orice modificare la legile electorale trebuia să treacă prin Comisia de Cod Electoral,” a spus Mihai Fifor, lider grup PSD Senat.

Liberalii îi contrazic, însă. Comisia nu poate delibera, pentru că nu mai există.

Problema este că în acest moment dacă mandatul care a expirat la 31 decembrie nu a fost prelungit, nu există, deci nu are ce aviz să dea. Să intre la vot, să fie admisă, să fie respinsă, să decidă senatorii cum doresc, numai să se discute!” a declarat Mihai Voicu, deputat PNL, membru al Comisiei de Cod Electoral.

Procedura de urmat în acest caz este o dilemă chiar pentru președintele Senatului.

Întrebat dacă legea poate intra la plen fără raportul Comisiei de Cod Electoral, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „O să vedem. Nu știu să vă spun acum. Să știți că sunt multe trăsnăi în circuitul parlamentar.”

Legea liberalilor s-ar bucura acum de voturile câtorva parlamentari din formațiunea lui Traian Băsescu și cea a lui Mircea Geoană. Insuficiente, însă, pentru a adopta proiectul. Asta pentru că PSD, UNPR, ALDE și UDMR nu vor să modifice legea acum.

„PSD-ul nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi. Dimpotrivă. Eu cred că trebuie să avem o coerență în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România, dar o analiză pe care o poate face eventual noul Parlament care va veni încărcat cu o nouă legitimitate,” a precizat Liviu Dragnea, președintele PSD.

Disputa referitoare la modul de alegere a primarilor s-a mutat în Parlament, după ce premierul Dacian Cioloș a refuzat propunerea liberalilor de a da o ordonanță de urgență pentru schimbarea legii.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri