PSD cere Kievului să înceteze imediat lucrările pe Bâstroe. Ciolacu: Suntem solidari cu Ucraina, dar nu permitem distrugerea Deltei

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu vorbește la microfon
Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

PSD cere Ucrainei să înceteze imediat lucrările de dragare de pe canalul Bâstroe, deoarece "sunt un dezastru ecologic" și atrage atenția Kievului că nu va permite distrugerea Deltei Dunării. Social-democrații subliniază că România va fi mereu un partener onest pentru Ucraina și îi solicită să revină la masa dialogului.

Social-democrații subliniază că România a fost și va fi un aliat pe care Ucraina se poate bizui, dar atrag atenția că adâncirea fără precedent a canalului are efecte fatale asupra biodiversității Detei Dunării.

"Adâncirea fără precedent a Canalului, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării.

România s-a dovedit un vecin și partener onest. A primit milioane de refugiați ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulți și școală pentru copii. A facilitat exportul grânelor ucrainene, cu mari eforturi și costuri considerabile. A asigurat sprijin internațional și suport în toate modurile posibile pentru ca Ucraina să reziste în fața invaziei rusești. Ucraina a avut și va avea în România un aliat pe care se poate bizui.

Tocmai de aceea, cu atât mai mult este datoare să protejeze această relație bilaterală. PSD n-a avut și nu are nicio șovăială să apere Delta Dunării, bun inestimabil al întregii umanități. De aceea, încă de săptămâna trecută, a tras primul semnal de alarmă, prin ministrul Transporturilor și Infrastructurii, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu", transmis social-democrații într-un comunicat de presă.

PSD adaugă că PSD a cerut luni în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte.

Totodată, PSD solicită tuturor autorităților române să protejeze Delta Dunării: "Suntem cu toții datori să prevenim producerea unei catastrofe ireversibile și să transmitem intactă generațiilor viitoare moștenirea unică a miracolului naturii de la gurile Dunării".

La rândul lui, liderul PSD Marcel Cioalcu a cerut printr-un mesaj pe Facebook ca lucrările pe canalul Bâstroe să înceteze imediat, iar autoritățile române să ia decizii rapide pentru ca Delta Dunării să nu fie distrusă.

"România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze ACUM! Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze! Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal.

Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării! Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!", este mesajul lui Marcel Ciolacu.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri