Sari la conținut

Rezoluție: Autoritățile române să „susțină politic și financiar activitatea remarcabilă” a DNA

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recomandă autorităților de la București, într-o rezoluție adoptată săptămâna trecută, să susțină DNA și să respecte „necesitatea unei lupte eficiente împotriva corupției și a abuzului de putere”. Totodată, APCE formulează recomandări în ceea ce privește respectarea rolului DNA și al Curții Constituționale.

APCE

Sursă foto: APCE

Rezoluția „Noi amenințări la adresa statului de drept în țări membre ale Consiliului Europei” (2188/2017) a fost adoptată în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a vizat situația din România, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia și Turcia. Rezoluția a fost întocmită de parlamentarul german creștin-democrat Bernd Fabritius și a fost adoptată cu 47 voturi „pentru”, 7 voturi „contra” și două abțineri.

APCE a constatat, cu îngrijorare, „probleme serioase” legate de statul de drept în mai multe țări membre ale Consiliului Europei. Totodată, APCE a luat act de evoluții recente care pun în pericol statul de drept și, în particular, independența Justiției și principiul separării puterilor. „Mai mult, corupția, care este o provocare majoră pentru statul de drept, rămâne un fenomen răspândit în Bulgaria, Republica Moldova și România”, a mai constatat APCE.

În acest context, pentru fiecare din cele cinci țări analizate, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a formulat diverse recomandări.

Cele mai multe recomandări au fost formulate în cazul României, cinci la număr. Potrivit APCE, autoritățile de la București trebuie:

- să susțină o dezbatere publică adecvată pe tema criteriilor constituționale pentru ridicarea imunității parlamentare și să adopte criterii clare în acest sens, respectând recomandările Comisiei de la Veneția;

- să revizuiască, cât mai curând posibil, legislația penală, prin implementarea deciziilor Curții Constituționale care a declarat drept neconstituționale un număr important de articole din Codul penal și din Codul de procedură penală, concentrându-se pe combaterea corupției și abuzul de putere, prin implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO;

- să se asigure că principiul separației puterilor este respectat de Guvern și de sistemul judiciar, în ceea ce privește competențele Parlamentului, evitându-se, în special, legiferarea abuzivă prin ordonanțe de urgență;

- să susțină, politic și financiar, activitatea remarcabilă a Direcției Naționale Anticorupție, respectând cadrul legal și necesitatea unei lupte eficiente împotriva corupției și a abuzului de putere;

- să asigure respectarea rolului esențial și autorității Curții Constituționale și Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de către partidele politice.

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este formată din 10 senatori și deputați PSD, PNL, UDMR și USR și este condusă de fostul ministru de Externe Titus Corlățean (PSD).

Pe aceeași temă