România găzduieşte Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est

Data publicării:
steaguri

Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est se desfăşoară, începând marţi, la Bucureşti, după ce prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu, informează Mediafax.

Aceasta este prima vizită a premierului Li Keqiang în Europa Centală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie, anul acesta. Totodată, va fi şi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani.

Şeful Guvernului de la Beijing va veni la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din numeroşi demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă.

Potrivit site-ului Forumului, organizatorii aşteaptă în jur de 1.000 de reprezentanţi ai firmelor private şi de stat din China şi 16 state central şi est-europene: România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Republica Macedonia. Pe lângă Forumul Economic şi Comercial va avea loc şi o reuniune a premierului chinez cu omologii din cele 16 state europene participante.

Forumul de la Bucureşti are cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C şi infrastructură.

Premierul Li Keqiang va sosi, luni, în capitala României şi se va întâlni cu omologul Victor Ponta. Cu acest prilej vor fi semnate şi o serie de acorduri. Miercuri, Li Keqiang va fi primit de preşedintele Traian Băsescu şi va avea întrevederi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Vice-ministrul chinez de Externe, Song Tao, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Beijingul îşi va întări cooperarea economică cu România, în timpul vizitei premierului Li Keqiang la Bucureşti.

Pe de altă parte, Zhang Xiangchen, adjunct al ministrului Comerţului, a precizat că, deşi România este „un important partener comercial” al Chinei în Europa Centrală şi de Est, nivelul schimburilor bilaterale nu este „foarte ridicat”, notează agenţia Xinhua.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele 10 luni ale anului 2013.

Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari. Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

Ambele ţări doresc o intensificare a schimburilor comerciale, iar China a luat deja măsuri în acest sens, a mai spus Zhang. Astfel, Guvernul chinez a încurajat firmele să importe produse româneşti şi să ia parte la târgurile comerciale organizate în România, a susţinut oficialul de la Beijing.

Îngrijorări la Bruxelles

Forumul de la Bucureşti are loc la puţin timp după ce China şi UE au decis să lanseze negocierile în vederea unui acord bilateral de investiţii. Anunţul a fost făcut la 21 noiembrie, la Beijing, la cel de-al 16-lea summit UE-China.

Financial Times a scris, joi, că vizita premierului chinez în capitala României a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie „divide şi cucereşte”, pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul.

Totodată, UE atenţionează toate statele membre „să rămână în limita politicii comune stabilite la nivel european în ceea ce priveşte raporturile cu China” atunci când vine vorba de negocieri şi contacte bilaterale şi multilaterale cu Beijingul.

Totodată, statelor membre li se cere să informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, în perioada următoare.

Mesajul este un rezultat al „preocupării la nivel politic înalt în instituţiile europene în ceea ce priveşte atitudinea politică faţă de China” şi vizează contactele la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Potrivit unor surse europene, circulara are în vedere, în special state mari, precum Germania şi Franţa, dar şi state ca Ungaria, unde se înregistrează un nivel ridicat al investiţiilor chineze.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că "vocea anomină" citată de FT "poate ascunde şi foarte mult egoism".

„Pentru că n-am auzit această voce (...) comentând atunci când stae importante, cu greutate în UE, au încheiat contracte de miliarde şi miliarde cu China”, a precizat, sâmbătă, la Digi24, şeful diplomaţiei române.

Întrebat la ce ţări se referă, Corlăţean a spus că este vorba de Germania, Marea Britanie şi Franţa şi alte state importante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri