România, mai aproape de Visa Waiver. Lucian Bode: Așteptăm să aflăm cine sunt acei români cărora li se refuză vizele și de ce

Data actualizării: Data publicării:
steag american pe care scrie „visa”
Cu o campanie publică, România și-ar putea reduce în câțiva ani rata de refuz a vizelor pentru Statele Unite, făcând posibilă includerea sa în programul Visa Waiver Foto: Guliver/GettyImages

România vrea să își îmbunătățească rata de refuz a vizelor în Statele Unite, care în prezent este de 10 la sută, și își propune ca în doi ani să o reducă la 3 la sută, pentru a putea intra în programul Visa Waiver. Pentru aceasta, așteaptă de la partea americană o analiză statistică legată de motivele pentru care li se refuză vizele românilor și „categoriile demografice” susceptibile de a fi refuzate, pentru a putea declanșa o campanie de informare a publicului, a declarat într-un interviu pentru Digi24 ministrul de interne Lucian Bode.

Lucian Bode s-a întors recent dintr-o vizită în Statele Unite, unde a discutat cu șeful Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și despre eliminarea vizelor pentru SUA. La acest capitol, România îndeplinește toate criteriile de intrare în program, mai puțin unul: are o rată de refuz a vizelor mult prea mare.

Însă atunci când vine vorba despre rata de refuz a vizelor, există și situații care, spune ministrul Lucian Bode, chiar și oficialului american i s-au părut a fi „în neregulă” - de pildă, românii care depun cerere de viză, dar apoi, dintr-un motiv sau altul, renunță la continuarea procesării ei, sunt luați în calcul la statistica pentru „vize refuzate”. Și în cazul românilor cu dublă cetățenie lucrurile ar putea fi puse pe un făgaș mai aproape de realitate, sugerează ministrul Bode.

Tocmai de aceea, România va primi de la partea americană o analiză detaliată a motivelor de refuz, pentru a putea face o statistică și pentru ca autoritățile române să poată demara o campanie de informare țintită a publicului.

„Discuțiile pe care le-am avut cu Alejandro Mayorkas și angajamentul domniei sale de a sprijini România în a evolua în acest demers (de a intra în Visa Waiver - n.r.) au vizat următoarele lucruri: în primul rând, că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziție o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzați, în general, cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz. Și periodic să facem o statistică”, a arătat Lucian Bode în interviul pentru Digi24.

„Eu cred că România are obligația să vină să spună - deci, încă o dată, acest dosar este dosarul MAE, este un dosar gestionat de Ministerul Afacerilor Externe, trebuie să spunem foarte clar acest lucru. Sigur, mijloacele sunt în mare măsură în curtea Ministerului Afacerilor Interne, apropo de frontieră, migrație și așa mai departe. Dar eu cred că avem obligația să venim să spunem ca Guvern, spre exemplu, în ansamblu, pentru că este o prioritate a Guvernului României: în următorii 2-3 ani de zile  România își propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligația. Cum? Venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme”, spune Lucian Bode.

„O chestiune care mi s-a părut și mie, și oficialului american în neregulă: dacă noi mergem în... din cei 3.000 să spun, 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează din diferite motive, renunță sau li se pare foarte complicat, ei, cele 1.000 de cereri, dau un exemplu, sunt considerate respinse. Se contabilizează la procentul ratei de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. De asemenea, avem - nu știu câți, de aceea trebuie să avem acces la documente - cetățeni cu dublă cetățenie care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetățenia, nu știu, moldovenească, sau sunt cetățeni în Italia, spanioli și așa mai departe - pentru că avem doar în Italia și Spania, apropo, aproape 3 milioane de români rezidenți acolo. Nu știu câți au cetățenia în acest moment, dar dau aceste exemple pentru că va trebui să venim cu acest plan și să informăm românii”, a arătat ministrul de interne.

El se declară încrezător că în acest fel, în următorii doi-trei ani, România și-ar putea îmbunătăți rata de refuz a vizelor și ar putea fi primită în programul Visa Waiver. „Ne încadrăm în acest procent de 3 la sută în următorii 2-3 ani de zile și putem să avem certitudinea că, spre exemplu, din 2024 intrăm în această galerie a țărilor - cele 40 astăzi - ai căror cetățeni nu mai au nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite. Acesta este planul. Eu o să-l prezint ministrului afacerilor externe”, a declarat Lucian Bode în interviul pentru Digi24.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri