Scandal uriaș la Giurgiu. Primarul PSD își acuză șeful de partid că a condiționat bugetul pentru oraș de rezultatul la alegeri

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
marian mina
Marian Mina, președinte CJ Giurgiu. Sursa foto Marian Mina/Facebook

Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina, este acuzat de PNL dar chiar și de primarii PSD că a condiționat alocarea banilor către primării de rezultatul pe care edilii îl vor înregistra la alegerile europarlamentare din 26 mai. 

Într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Giurgiu, consilierii judeţeni ai PNL l-au acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina că nu vrea să aloce cota de 7,5% din bugetul pe 2019 pentru primării până după alegerile europarlamentare, pentru a condiţiona sumele respective de performanţa electorală a primarilor. Întrebat de ce nu dă banii primăriilor înainte alegeri, deşi bugetul naţional a fost deja adoptat, Marian Mina (PSD) a răspuns pentru că nu vreau”. În aceeaşi şedinţă, Nicuşor Iacob (PNL) a afirmat că Mina şi Niculae Bădălău, ministrul Economiei, îi şantajează pe primari cu banii necesari proiectelor locale.

Aceleaşi acuzaţii le aduce şi primarul PSD al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. Într-o conferinţă de presă, edilul acuză şi el conducerea PSD Giurgiu că se foloseşte de alocarea banilor pentru a-i forţa pe primari să obţină un scor bun la alegerile europarlamentare. Mai mult decât atât, Barbu spune că Niculae Bădălău ar fi artizanul întregului plan:

Oameni buni, ori nu mai gândesc eu logic administrativ, ori oamenii ăştia au luat-o pe o arătură politică. Că nu pot să înţeleg. Cum să blochezi un judeţ şi să nu dai banii că aştepţi alegerile europarlamentare să vezi cum votează lumea. Chiar aşa de rău a ajuns PSD la Giurgiu, să nu mai aibă electorat şi să facă ce a făcut PDL pe vremea lui Băsescu sau PNL pe vremea lui Luci Iliescu şi să blocheze sau să condiţioneze banii care se dau pe dezvoltarea judeţului de cum vor vota la anumite alegeri. Oamenii ăştia cred că nu înţeleg un lucru. Chiar aşa de rău a ajuns PSD la Giurgiu? Dintr-un partid cu numărul 1 pe ţară să le fie frică că nu ştiu cum vor ieşi alegerile să blocheze şi să vadă cum votează ca să existe o pârghie de a-i bloca într-un fel ca să vină să aducă rezultate. (…) Aici nu Marian e de vină. Nu Marian Mina e de vină. Niciodată n-a luat decizii Marian peste cuvântul naşului (n.r. Niculae Bădălău). Şi nu mă refer la naşul din Corleone, nu. Naşul de cununie.”

SURSĂ VIDEO: OPEN TV GIURGIU

Liberalul Nicuşor Iacob a declarat, pentru Digi24.ro, că sumele de bani care nu au fost alocate sunt vitale pentru administraţia locală şi că unele primării se găsesc chiar în imposibilitatea de a funcţiona.

„Bugetul s-a întârziat foarte mult anul ăsta, ca niciodată aproape şi primăriile chiar sunt în imposibilitatea de a mai funcţiona unele dintre ele şi nu mai vorbesc de proiecte pe care le au în derulare, co-finanţare şi aşa mai departe. Aveam informaţii şi de la primari, am vorbit cu foarte mulţi primari care erau total nemulţumiţi şi contrariaţi că au fost convocaţi cu o săptămână înainte de această şedinţă de CJ la sediul CJ de către ministrul Bădălău şi de către finul acestuia care e preşedintele CJ şi li s-a pus în vedere că aceşti bani îi vor primi după alegerile europarlamentare şi în funcţie de rezultatul la alegeri vor avea şi cotele astea. Şi asta a apărut şi în presa locală, aveam şi noi informaţii de la primari şi tocmai de aia am abordat subiectul şi am cerut suplimentarea ordinii de zi şi cu cotele acestea. Răspunsul preşedintelui a fost că nu vrea, a evitat să-mi răspundă mie la întrebare când eu l-am întrebat să-mi spună concret dacă într-adevăr le-a pus în vedere primarilor lucrul ăsta. Mi-a spus că e normal să convoace şedinţe... Eu nu îl întrebasem de fapt asta, nu asta era problema mea. Eu îl întrebam dacă într-adevăr i-a şantajat că, practic, despre asta vorbim. Ăsta-i şantaj pe bani publici. A evitat răspunsul şi cam asta a fost. ”, a declarat Nicuşor Iacob.

Marian Ghidănac, primar PSD din judeţul Giurgiu, a spus şi el că există zvonurile, dar că nu crede că banii nu vor fi trimişi către primării. „Eu nu pot să mă duc în calitate de primar să rog omul, adică să-l sâcâi. Pentru că nici la mine nu vine nimeni când candidez eu, eu singur, dacă am făcut ceva omul apreciază. Mă votează sau nu mă votează (…) Aaa, că-mi spune şi mă joacă ei pe fonduri, că ne dă, că ne ajută. Nu mă ajută pe mine, ajută comunitatea, asta e. Am auzit şi eu versiuni că s-ar fi condiţionat, asta să ştiţi că e părerea mea, e exclus. Că unul care n-are niciun proiect, nu poate să-i dea, că eu îi dau în judecată şi am textul de lege unde scrie în lege clar, se dă pentru cofinanţare proiecte, scrie clar acolo.”, a declarat Ghidănac pentru Digi24.ro.

Contactat pentru un punct de vedere, Marian Mina, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu nu a răspuns solicitărilor Digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri