Sari la conținut

Senatorii cer scutire de la plata internetului

Lunar, bugetul Senatului acoperă cheltuielile interne cu telefonie mobilă ale celor 168 de aleşi. În medie, acestea sunt de aproximativ 5.000 de lei, ceea ce face ca anual să fie cheltuiţi 60.000 de lei pentru aceste nevoi.

Convorbirile internaționale şi în roaming se decontează numai atunci când senatorii sunt în străinătate, în interes de serviciu. Cum însă comunicarea modernă s-a mutat pe internet, aleşii cer acum decontarea, măcar parţială, a acestui servicu.

Soluţia găsită, acordarea unui prag maxim de 50 de euro pentru acoperirea acestor cheltuieli doar pentru membrii Biroului Permanent, a provocat însă noi nemulţumiri.

„Eu m-am fript de câteva ori, mergând în străinătate şi având deschis accesul la date. Costă enorm de mult. Din acest motiv, mă rezum întotdeauna unde găsesc o reţea Wi-Fi să mă branşez acolo şi, cu asta, basta”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului.

„Domnule preşedinte… Senatorii au câte un telefon de la Senat, au minute incluse, dar nu au acces la internet. (....) Nu au. Şi atunci, să dăm tuturor”, a spus Nicolae Moga, chestor al Senatului.

„Domnule secretar general, faceţi dumneavoastră o negociere să ni-l dea gratis. Da? Pentru că se poate. Eu cred că a fost foarte prost negociat … Nici nu trebuia acceptată ideea să dai cu minute la senatori, fără internet”, a declarat Cristian-Sorin Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului.

„Mă oblig să mă interesez de aceste contracte şi de facilităţile care se pot acorda în continuare… (....) Alte instituţii, de rang mai mic decât Senatul, au reuşit negocieri foarte bune”, a spus Verestóy Attila, chestor al Senatului.

Un român care accesează de pe telefonul mobil căsuța de e-mail, rețele de socializare și site-uri de ştiri timp de aproximativ 2 ore, poate consuma cel puțin 15MB.

Conform ultimelor reglementări tarifare în domeniu, în spaţiul Uniunii Europene se plăteşte maximum 20 eurocenţi/MB, însă in spaţiul extracomunitar preţurile pot fi şi de 65 de ori mai mari. Pentru destinaţii ca Egipt, Maroc sau Thailanda, costul este de peste 10 Euro/MB, dar poate ajunge chiar la 13 Euro/MB, pentru ţări precum Australia sau Brazilia.