Șirul lung de răzgândiri din guvernarea PSD-ALDE

Data publicării:
dragnea grindeanu shhaideh_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS Octav Ganea

Amânarea şedinţei de guvern în care trebuiau adoptate schimbări controversate de politică fiscală este unul dintre multele momente de răzgândire din guvernarea PSD-ALDE. Liderii celor două partide şi miniştrii au testat piaţa cu tot felul de idei şi le-au făcut uitate dacă reacţiile nu au fost bune. Unele nu au fost nici măcar pe placul premierilor, care au făcut pasul înapoi şi l-au lăsat singur pe Liviu Dragnea.

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, şedinţa de ieri de guvern în care urmau să fie adoptate măsurile fiscale a fost amânată până luni, dintr-un motiv insuficient explicat. Lipsa unui aviz. Trei ore mai devreme, Liviu Dragnea era încă ferm pe poziţie.

„Nu este niciun motiv, din punctul meu de vedere, ca măsurile fiscale respective să nu se mai adopte”, spune Liviu Dragnea.

Coaliţia PSD-ALDE şi guvernele susţinute de aceasta au făcut ping-pong cu multe proiecte. Ordonanţa 13 este un exemplu.

După protestele fără precedent, Sorin Grindeanu ar fi fost cel care a cedat şi a cerut Coaliţiei să renunţe la ordonanţă. Liderii Coaliţiei au stat toată ziua în şedinţă. Era o sâmbătă mohorâtă de februarie. Seara, a venit anunţul.

„Vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe”, spune Sorin Grindeanu.

O altă măsură anunţată, impozitul pe gospodărie, l-a enervat pe premierul de atunci.

„Toată lumea merge la televizor şi îşi dă cu părerea. Până nu vom avea un draft final, v-aş ruga să vă abţineţi”, afirma Sorin Grindeanu.

Ceva mai târziu, în iulie, într-o declaraţie de presa, Mihai Tudose a omorât subiectul: ,, Nu este momentul acum, nu suntem pregătiți.''

Alte mari proiecte ale Coaliţiei s-au lovit de un zid la Guvern. Legile Justiţiei şi sesizarea privind Belina au fost asumate, până la urmă, de Parlament.

CITIȚI ȘI:  PROTESTE. Legile justiției scot din nou românii în stradă

Ministrul Justiţiei a lucrat luni de zile la pachetul de legi. Dar în loc de proiect asumat de Guvern, toate propunerile lui Tudorel Toader au ajuns un simplu draft pe care şi l-au însuşit deputaţii PSD şi ALDE.

„Ministrul Justiţiei nu are iniţiativă legislativă. Ministrul Justiţiei nu decide care e calea de urmat”, afirmă Tudorel Toader.

În ceea ce priveşte sesizarea la CCR în cazul Belina, Liviu Dragnea a anunţat că ministrul Justiţiei face analiza, iar Guvernul, contestaţia. Tudorel Toader a venit cu documentul, dar premierul nu a mers mai departe. Totul a căzut pe capul preşedintelui Senatului, care nu a părut prea bucuros de sarcina primită.

„Cred că sesizarea o va face Călin Popescu Tăriceanu”, spune Liviu Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu a cerut şi el o analiză şi după o destul de lungă aşteptare a sesizat Curtea Constituţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri