Exclusiv Sondaj la comanda Digi24. Cu cine votează bucureștenii

Data publicării:
oameni bucuresti strada blocuri
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe scena politică s-au făcut nenumărate scenarii în ultima perioadă. Lăsând deoparte faptul că alegerile locale vor avea loc abia peste doi ani de zile, partidele şi implicit doritorii la scaunul de primar al urbei şi-au început deja campania electorală. La comanda Digi24, Avangarde a realizat un sondaj din care reies principalii candidați la primăria Capitalei.

Sondajul „Barometrul opiniei publice” făcut de Avangarde pe luna septembrie arată că majoritatea bucureștenilor (72%) sunt „mai degrabă nemulțumiți” de modul în care arată Bucureștiul astăzi.

Robert Negoiță este politicianul sau personalitatea bucureșteană cu cel mai mare procent de oameni care au spus că au „multă” (25%) încredere în el sau ea. Pe următoarele două poziții sunt Gabriela Firea (23%) și Daniel Băluță (23%).

În actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, au „multă” încredere 16% dintre respondenți.

Pe ultimul loc este George Simion, cu 6% dintre cei chestionați spunând că au „multă” încredere.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră personal cu ce partid politic ați vota?”, din cei 37% care au indicat un partid, 34% au ales PSD, 25% - PNL, 13% - AUR, 12% - USR, 6% - PMP, 3% - Pro România.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Consiliul General al Municipiului București dumneavoastră personal cu ce partid politic ați vota?”, din cei 37% care au indicat un partid, 30% au ales PSD, 27% - PNL, 15% - USR, 13% - AUR, 5% - PMP, 3% - Pro România.

Sondajul a prezentat variante diferite de candidați pentru respectivul partid din care fac parte și listele diferite pe care s-ar putea afla în cazul alegerilor locale.

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere actualul Primar, Nicușor Dan, ar trebui să mai candideze pentru un nou mandat?”, 49% dintre respondenți, majoritatea, au spus că „nu”. Din cei 21% care au spus că ar mai trebui să candideze, 40%, majoritatea, au răspuns că ar trebui să fie din postura de „independent”.

De asemenea, majoritatea celor chestionați spune că Sectoarele 3 și 4 sunt cel mai bine administrate în București, în ambele cazuri fiind împărțite procentele de 25%.

Majoritatea bucureștenilor întrebați (35%) consideră că „de la alegerile locale din 2019 până astăzi lucrurile au stagnat”.

Sondajul a fost efectuat de Avangarde în perioada 07.09.2022 – 14.09.2022 pe un eșantion de 901 oameni. Metoda culegerii datelor a fost CATI (telefonic). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri