Conducerea PNL a votat rotația premierilor. Prima propunere, un liberal. Sunt luate în calcul și alte variante decât Cîțu

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Ședință a liderilor PNL.
Liberalii s-au reunit în ședința conducerii partidului. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Liberalii s-au reunit, marți seara, în ședința Biroului Executiv Național pentru a stabili desemnarea premierului în viitorul guvern PSD-PNL-UDMR în baza unei înțelegeri ca șeful Executivului să se schimbe prin rotație între PNL și PSD. Surse participante la ședință spun pentru Digi24.ro că PNL ar fi de acord cu această soluție, însă primul care ocupă funcția ar trebui să fie un liberal.

ACTUALIZARE: Ședința BEX al PNL s-a terminat. Liberalii au votat varianta premierului prin rotație între PSD și PNL, cu primul premier de la PNL. Au fost 4 abțineri și 2 voturi împotrivă. Nu s-a votat și varianta flexibilizării mandatului, astfel încât să fie luate în calcul și alte nume din partid decât Florin Cîțu. 

Președintele PNL a declarat la finalul ședinței că discuțiile cu PSD despre premier vor începe mâine. Acesta a susținut că viitoarea coaliție trebuie să meargă la Cotroceni cu un singur nume. Întrebat dacă el este propunerea de premier, Cîțu a spus: „În acest moment, da. Aceasta e decizia”. 

„Nu am schimbat mandatul, avem un singur mandat. S-a votat decizia de a avea un sistem rotativ de premieri, cu primul liberal. Dacă PSD se opune, vedem atunci”, a spus Cîțu.

Deși în ședința BEX mai mulți lideri au cerut să fie luate în calcul la negocierile cu PSD și alte nume de premier, în condițiile în care social democrații au anunțat ca nu îl vor pe Florin Cîțu, propunerea unui mandat flexibil pentru numele premierului PNL nu a fost supusă la vot.


Știrea inițială

În BEX, au fost voci din partid care au susținut că președintele partidului ar trebui sa fie propus premier, însă dacă social democrații nu îl acceptă pe Florin Cîțu să fie desemnată o altă persoană. În partid sunt luate în calcul mai multe nume printre care Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

De asemenea, Emil Boc și Florin Roman au cerut ca învestirea guvernului să se facă cât mai repede ținând cont de situația socială. „Este mai rău ca în 2012”, le-ar fi transmis aceștia colegilor. Boc ar mai fi cerut un mandat flexibil în negocieri pentru poziția de premier.

Florin Cîțu și-ar fi dorit să tragă cât mai mult de timp în negocierile cu PSD astfel încât să reușească să se impună în fruntea guvernului. „Nu aș grăbi lucrurile, vreau să facem ceva care să dureze nu să ne trezim peste două luni de zile că rupem coaliția. Dacă mai e nevoie de o zi în plus, o vom folosi”, a declarat liderul PNL, după negocierile de marți.

În partid, sunt mai mulți lideri nemulțumiți de negocierile purtate de șeful partidului pe care îl acuză că face tot posibilul să fie el cel nominalizat să ocupe funcția de prim-ministru.

„Florin Cîțu nu cred că ar primi sprijinul din partea PSD și am avea probleme la aplicarea Constituției”, a declarat Gheorghe Falcă, marți seară, la Antena 3.

Prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a declarat, marţi, înainte de negocierile cu PSD şi UDMR, că, în opinia sa, liberalii ar trebui să dea premierul în noul Guvern și că acesta poate fi și Nicolae Ciucă, existând o decizie în acest sens. Bode a explicat că PNL are și o altă decizie care a stabilit că președintele partidului este nominalizarea de premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri