Surse: PNL vrea să ia Dezvoltarea de la UDMR. Ciucă le-a interzis liberalilor să atace PSD

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ID211231_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Liberalii s-au reunit duminică seara, la Vila Lac, într-o ședință informală FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii s-au reunit duminică seara, la Vila Lac, într-o ședință informală în care Nicolae Ciucă și liderii din teritoriu au discutat despre problemele din partid și coaliție, înaintea rocadei din luna mai. Potrivit unor surse participante la discuții, liderii PNL s-au plâns de atacurile social democraților și de împărțirea banilor de la centru către primării și consilii județene. Ciucă a ținut să le transmită că nu trebuie să răspundă la atacurile PSD și că rocada din mai se va realiza potrivit protocolului coaliției, deși au existat discuții ample despre o renegociere a protocolului, care să cuprindă inclusiv preluarea ministerului Dezvoltării de la UDMR.

„Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”, le-a transmis Nicolae Ciucă liderilor din teritoriu, legat de rocada guvernamentală din luna mai. Atunci, PNL ar urma să preia de la PSD ministerele Transporturi și Finanțe, iar social democrații ar trebui să primească Justiția și Fondurile Europene.

Însă, negocierile dintre principalele partide de guvernământ încă nu au început oficial, mai degrabă existând doar discuții între cei doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, spre nemulțumirea unor lideri din PNL.

Nemulțumirea primarilor și a liderilor județeni în legătură cu alocarea banilor de la centru, în special prin CNI (Compania Națională de Investiții) care se află în subordinea ministerului Dezvoltării a dus chiar la o discuție despre o posibilă preluare a portofoliului de către PNL, la rocada din mai. Ministerul Dezvoltării este acum condus de Cseke Attila, de la UDMR.

Preluarea ministerului Dezvoltării ar putea avea loc „doar în condițiile în care se renegociază protocolul”, au declarat surse participante la discuțiile de la Vila Lac, pentru Digi24.ro.

Citește și Surse: Cum s-au împărțit între PSD și PNL cele 22 de miliarde de euro pentru investiții în anul dinaintea alegerilor

Despre relația cu PSD, unii lideri PNL s-au plâns că nu au cum să poarte negocieri la nivel local și că relația nu funcționează. De altfel, în ultima perioadă au existat mai multe schimburi de replici între liderii PSD și PNL din teritoriu. 

„PNL a asigurat stabilitatea țării și a făcut ce a spus ca face. Nu a provocat și nu a răspuns provocărilor politice”, a transmis Nicolae Ciucă partidului. Acesta le-a interzis liberalilor să îi atace pe social democrați.

La ședința de la Vila Lac, libaralii au vorbit și despre problemele interne din partid, în special despre plagiatul ministrului de Interne Lucian Bode, însă nu s-a pus problema unei demisii sau demiteri.

„Opriți lupta internă, luptați pentru români cu programe, cu soluții! PNL va fi la guvernare după 2024 dacă va fi garantul stabilității și dezvoltării. Dușmanul real al României și al PNL este extremismul în toate formele lui. Noi PNL suntem cei care trebuie să apărăm și promovam patriotismul adevărat, moderat, proeuropean, nu cel fals anarhic, destabilizator, cu comenzi în afara tarii și a UE”, le-ar mai fi transmis Ciucă liderilor PNL.

Luni, liberalii au programate două ședințe, la Palatul Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri