Traian Băsescu, ales președinte după modelul Dragnea.  Critici pentru Franța și Germania în discursul de învestitură

Data publicării:
traian basescu apaluda

Dacă la Liviu Dragnea au existat, totuși, niște buletine de vot, Traian Băsescu a fost votat deschis, prin ridicare de mâini.

Cine este „pentru”? a întrebat Dorel Onaca. Imediat, oamenii au izbucnit în aplauze și au agitat stegulețe. „Voturi împotrivă? Abțineri?”, a mai întrebat Dorel Onaca înainte de a proclama: „Președintele formațiunii Mișcarea Populară este domnul președinte Traian Băsescu!”

Fostul șef de stat a fost ales preşedinte al Mişcării Populare imediat după ce formaţiunea şi-a primit noul nume. Procedura a durat doar câteva minute, miile de delegaţi convocaţi la eveniment votând ca pe vremuri: prin ridicarea mâinii.

„A fost o decizie luată după multe zile de discuții și cu cei care conduceau partidul, dar mai ales cu soția și fiicele mele (aplauze). Mi-a fost foarte greu să le conving, dar am reușit”, a dezvăluit Traian Băsescu referindu-se la decizia sa de a candida.

Înainte de congresul Mișcării Populare, mulți membri ai fostului PMP nu știau prea bine ce caută în politică şi nici de ce i-au chemat şefii în Capitală.

La Sala Palatului a ajuns, însă, şi altă categorie de alegători: vechi simpatizanţi ai fostului preşedinte Traian Băsescu.

 „Sunt cel mai fericit român pentru că domnul Traian Băsescu reintră în politică. Este un politician deosebit, pentru că a dovedit că ţine cu poporul român şi sunt sigur că se va produce o mare schimbare în România”, explică un bărbat.

 „Voi merge pe mâna lu' domnul Traian Băsescu până la moarte. Sunt un fan şi un susţinător şi chiar mi-am călcat toate principiile mele de a nu intra într-un partid pentru această Mişcare Populară în care eu cred. Cred din tot sufletul, cred”, spune o femeie.

După Congres, în calitate de preşedinte de partid, fostul şef de stat i-a cunoscut şi personal pe votanţii lui. A făcut o scurtă baie de mulțime, ca pe vremuri.

Discurs axat pe problemele de securitate. Critici pentru Franța și Germania

În discursul susţinut în faţa a cinci mii de membri ai Mişcării Populare, Traian Băsescu a abordat subiectul securităţii naţionale. I-a criticat cu această ocazie pe şefii de guvern din timpul mandatelor sale prezidenţiale.

În mod repetat i-am atenționat pe toți premierii, de la Tăriceanu până la Ponta, că bugetele armatei sunt prea mici. Cineva ne bagă în cap: nu are nimic, vor veni americanii să moară pentru apărarea noastră. Iar eu vă spun: nu, vor veni să moară împreună cu noi, dar nu singuri. Cel mai important element al apărării naționale este capacitatea de descurajare. Gândiți-vă la situația în care o mare putere vecină ne-ar trimite omuleți verzi (aluzie la Rusia – n.r.). Păi până se mobilizează aliații, tu trebuie să fii capabil să-ți aperi teritoriul național”, a arătat Traian Băsescu.

Pentru fostul de şef de stat, modul în care Franţa şi Germania gestionează problema Ucrainei constituie un risc pentru securitatea României.

Dacă Franța și Germania își vor permite în continuare să se considere statele care angajează Europa fără a se consulta cu celelalte țări nu cred că va fi bine. M-am uitat la modul cum se tranșează problema Ucrainei, lăsată de SUA pe seama Franței și Germaniei. Rezultatul? Nu mai vorbește nimeni de raptul Crimeei, nu mai vorbește nimeni de ce s-a întâmplat în estul Ucrainei. Ba s-au făcut concesii să-și facă niște alegeri în legea lor în Ucraina de Est. Rezultatul pentru România este că avem o țară nesigură pe toată frontiera de nord. Avem nevoie în UE de crearea unei strategii comune pentru a preveni preluarea unui leadership - pe care nu l-a încredințat nimeni - de către două state care privesc problema crizei din Ucraina având frontierele la Atlantic, numai că România are frontierele pe Prut!”, a mai spus fostul președinte.

Analiștii sunt de părere că prin revenirea sa în fruntea unui partid politic, creat la propria-i inițiativă, Traian Băsescu vrea să facă uitate problemele cu justiția pe care le are Elena Udrea, primul președinte al acestei formațiuni. Obiectivul Mișcării Populare pentru alegerile parlamentare din 2016 este unul îndrăzneț: obținerea a 20% din voturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri