Sari la conținut

USR: Este revoltător: statul nu a recuperat prejudiciul, iar Dan Voiculescu a fost eliberat

Partidul Uniunea Salvaţi România consideră revoltător faptul că Dan Voiculescu a putut fi eliberat condiţionat după ce a executat efectiv mai puţin de o treime din pedeapsă, iar statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA.

VOICULESCU_05_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Pasivitatea autorităţilor controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit să valorifice la licitaţie bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denotă încă o dată toleranţa coaliţiei aflate la guvernare faţă de furtul din banii publici. USR consideră inacceptabil faptul că Dan Voiculescu a putut să beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrări ”ştiinţifice” a căror valoare nu fost certificată de nicio instituţie academică. Toate aceste lucrări au fost elaborate în decurs de numai un an şi jumătate, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la autenticitatea lor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR, potrivit News.ro.

Partidul subliniază faptul că Dan Voiculescu este, „alături de personaje controversate” precum George Copos şi George Becali, unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, iniţiată de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipată a numeroase persoane condamnate în marile dosare de corupţie.

Până în august anul trecut, această lege prevedea reducerea cu câte 30 de zile de pedeapsă pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată sau invenţie brevetată. Legea a fost modificată de Guvernul Cioloş prin OUG nr. 24/2016 în sensul că indiferent de numărul lucrărilor sau invenţiilor, deţinuţii beneficiază de o scădere a pedepsei de maxim 20 de zile. În prezent, conform aceleaşi ordonanţe de urgenţă, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de deţinuţi trebuie atestat de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Anterior însă, aceste lucrări nu erau certificate de nicio instituţie abilitată în domeniu, ceea a permis persoanelor condamnate, inclusiv lui Dan Voiculescu, să obţină reduceri de pedeapsă în baza unor volume de o calitate academică îndoielnică”, se mai arată în comunicat.

USR adaugă că cere adoptarea în forma iniţială a legii de aprobare a OUG nr. 24/2016, care va ajunge pe masa Parlamentului în sesiunea din toamnă, fără ca PSD-ALDE ”să o măcelărească” aşa cum s-a întâmplat în cazul OUG nr. 54/2016 privind contravenţiile silvice şi OUG nr. 79/2016 privind reforma în sănătate.

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost eliberat condiţionat, urmare a deciziei de marţi a magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

Pe aceeași temă