Victor Ponta îi va cere Comisiei de la Veneţia asistenţă tehnică la revizuirea Constituţiei

Data publicării:
comisia 20de 20la 20venetia 20gianni 20buquicchio-55846

Premierul Victor Ponta a precizat că va trimite o solicitare oficială în acest sens şi că va ruga şi conducerea Parlamentului să efectueze o astfel de cerere.

Premierul a arătat că doreşte ca revizuirea Constituţiei să reprezinte un proces deschis nu numai societăţii civile, ci şi partenerilor externi ai României.

„Mi-am exprimat dorinţa şi cererea oficială pentru a avea asistenţa Comsiei de la Veneţia în procesul de modificare a Constituţiei României. Îmi doresc foarte mult ca acest proces să fie un proces deschis nu doar pentru societatea românească, ci şi pentru toţi partenerii noştri europeni, iar expertiza şi prestigiul Comisiei de la Veneţia ne va ajuta să avem acele modificări care corespund standardelor europene. Voi face o solicitare oficială, la fel voi ruga conducerea Parlamentului să facă această solicitare oficială, şi asistenţa Comisiei de la Veneţia va fi esenţială pentru procesul de modificare a Constituţiei”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Ce recomandau experții Comisiei

Comisia de la Veneţia a făcut o serie de recomandări României, în urma unei analize declanşate după ce a primit mai multe sesizări legate de procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Comisia de la Veneţia a făcut public acest raport, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, şi pe baza deciziilor luate de Curtea Constituţionale, în legătură cu referendumul pentru suspendarea preşedintelui. Au fost avute în vedere şi două OUG prin care se modifica legea CCR dar şi organizarea referendumului.

Comisia recomandă României modificarea Constituţiei, pentru o mai bună funcţionare a statului de drept în România.

Recomandările Comisiei se referă şi la procedura ordonanţelor de urgenţă, sugestia fiind ca acestea să fie mai puţine, pentru a se evita abuzul. Se recomandă accelerarea procedurilor legislative şi folosirea cu precădere a ordonanţelor simple.

O parte dintre modificările sugerate de experţii comisiei se referă la procedura de suspendare a şefului statului - transformarea ei într-una juridică, decisă de o instanţă de judecată.

Alte recomandări vizează procedura de numire a Avocatului Poporului, o departajare clară a competenţelor premierului de cele ale preşedintelui privind relaţia cu Uniunea Europeană şi participarea la evenimente externe.

Respectarea acestor recomandări are implicaţii mai mult pe probleme de imagine şi de evitarea a unei poziţii de outsider, avizul având doar rol consultativ.

Experţii Comisiei de la Veneţia au fost în România, în prima jumătate a lunii septembrie, în care au discutat despre măsura în care au fost respectate, la referendum, normele statului de drept și prerogativele Curții Constituționale.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost interesată de detalierea unor aspecte privind percepţia nevoii de modificare a Constituţiei şi a legislaţiei subsecvente în raport de evoluţia realităţilor juridice din România.

Corespondență intensă în timpul crizei de vara trecută

Președintele Comisiei de la Veneția a publicat un mesaj, în 7 august, pe tema situației din România, în care considera șocant faptul că, pentru a doua oară într-o scurtă perioadă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului Europei și UE se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneția pentru protejarea independenței sale.

În 4 iulie, președintele Comisiei de la Veneția își exprimase susținerea față de Curtea Constituțională și a cerut României să respecte deplin Constituția și standardele internaționale legate de independența sistemului judiciar și statul de drept.

„Am aflat cu profundă îngrijorare despre tentativele de exercitare de presiuni asupra Curții Constituționale din România și de a-i submina independența. Curtea Constituțională a cerut susținerea Comisiei de la Veneția în acest aspect”, potrivit comunicatului de la acea dată a președintelui Comisiei, Gianni Buquicchio.

Avertizări în raportul MCV

Despre îngrijorările Comisiei de la Veneția privind respectarea ordinii constituționale s-a făcut referire și în ultimul raport pe justiție al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

„Un alt motiv de preocupare a fost recurgerea la ordonanțe de urgență, o preocupare împărtășită de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei. Utilizarea acestei competențe la începutul lunii iulie a jucat un rol important în ceea ce privește preocupările legate de eludarea normelor constituționale. Guvernul României s-a angajat să recurgă la ordonanțe de urgență strict în situațiile prevăzute de Constituție și numai în caz de urgență. În ultimele luni au existat mai puține motive de preocupare cu privire la acest aspect, iar începerea activității unui nou Parlament, cu o majoritate clară, ar trebui să contribuie la consolidarea procedurilor legislative ordinare ca mod corect de legiferare”, se arăta în raportul MCV de la începutul anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri