Primarii din Italia susțin că cei care mor din cauza coronavirusului sunt mult mai mulți decât se raportează oficial

Sergiu Balaban Data publicării:
Ferrara, Italy. 21st Mar, 2020. Ferrara, March 21, 2020. Italian army's trucks transport the bodies of people dead in Bergamo (Italy) due to coronavirus infection to the cremation temple in Ferrara, Italy. Credit: Filippo Rubin/Alamy Live News
Foto Profimedia Images

Aproape o mie de morți au fost înregistrați în provincia Bergamo, dar primarii localităților susțin că sunt mai mute decese. Un ziar local din Bergamo a stat de vorbă cu primarii localităților afectate și a făcut o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Alzano, Nembri, Dalmine, Stezzano, Bassa, în aproape toate localitățile în care s-au înregistrat cazuri de covid-19 și decese, primarii susțin că în realitate bilanțul este mai grav.

Le tremură vocea primarilor din Bergamo când pronunță bilanțul ultimelor 30 de zile. Bilanțul comunicat de Protecția Civilă parcă nici nu contează în comparație cu dimensiunea dramei de la fața locului: în urmă cu o săptămână, într-o singură zi, 226 de oameni au murit în provincia Bergamo. Numere parțiale, pentru că în afara calculelor oficiale, situația este mult mai dramatică. Toți primarii susțin că fără o testare amplă, bilanțul nici nu contează.

Primarul din Bergamo, Giorgio Gori, a semnalat asta într-un interviu acordat presei locale: "Cu toții știm că bătrânii care au murit în azilele de bătrâni sau acasă, sunt persoane care nu au fost testate". În oraș, într-o singură zi au fost înregistrate 48 de decese, iar în ultimele trei săptămâni au murit circa 600.

"Am lansat un mesaj pentru a reprezenta mai realistic problema gravă pe care o înfruntăm. Datele sunt doar vârful iceberg-ului. Este la fel și în cazul infectaților, vindecaților și deceselor. Prea multe decese nu sunt incluse în raport pentru că oamenii mor acasă."

Alzano Lombardo și Nembro, inima provinciei Bergamo, plătesc un tribut imens. La Alzano au murit 62 de persoane de pe 23 februarie până astăzi. În urmă cu un an se înregistrau 9 decese.

"Sunt mai puține decese acum, mai ales în comparație cu perioada 10 - 13 martie. De la începutul lunii aici am avut între 110 și 120 de morți. În aceeași perioadă a anului trecut am avut 14", spune și primarul din Nembro, Claudio Cancelli.

În fiecare zi, raportul de Covid-19 trimis către prefectură se contrazice cu percepția directă a primarilor.

Sigur, în cazul nostru documentele oficiale spun că 9 mersoane au murit de coronavirus, dar de la începutul lunii la primărie au fost înregistrate în jur de 60 de decese. În absența testului medicii scriu "pneumonie interstițială", dar simptomele sunt clare. Deci datele nu sunt reale", explică primarul din Seriate, Cristian Vezzoli.

Același bilanț trist îl au și alte localităti. La Treviglio, de la începutul lunii au murit 36 de persoane. La Caravaggio au murit 50, când media anilor precedenți era de 6 decese. Doar 2 "oficiale" pentru Covid-19.

La Dalmine au fost 70 de decese, dintre care doar 2 cauzate de coronavirus. În urmă cu un an erau 18.
"Un dezastru, nici măcar în cazul infectaților nu avem idee, pentru că în fiecare zi oscilează și nu înțelegem", comentează primarul Francesco Bramani.

"Pierdem o generație care a făcut istoria țării noastre, aici în martie au fost 40 de decese, aproape toți cu simptome Covid-19. Anul trecut au fost 10. Este un fenomen mai extis, include și persoane de 50 sau 60 de ani", este amara constatare a unui alt primar, Simone Tangorra, primul cetățean din Stezzano.

"În Valle Brembana, la San Giovanni Bianco, 30 morți în ultimele două săptămâni, dintre care doar 4 din cauza Covid-19. La San Pellegrino 23. La Selvino 20.
Tot atâtea decese am avut în ultimul an și jumatate. Sper ca această creștere să încetinească.", explică primarul Diego Bertocchi.

Gianluca Sala, primarul din Terno d'Isola, invocă mai multă claritate: "Nu putem supraveghea persoanele care trebuie să rămână în carantină. Poate nici nu au idee că sunt infectate. Avem cetățeni responsabili, dar aici au murit 12 persoane. Anul trecut în martie una singură."

Și în Bagnatica, la fel ca în alte localități, atunci când se va termina carantina va fi oficializată o ceremonie în amintirea celor decedați.
"Este foarte greu. Din 27 februarie am avut 16 decese, din care doar 3 oficiale pentru Covid-19, dar și ceilalți aveau simptome clare. Ca o comparație, în tot anul 2019 am avut 28 de decese.", explică primarul Roberto Scarpellini.

Același scenariu și la Calcinate, unde primarul Gianfranco Gafforelli explică: "Au murit 18 persoane. Anul trecut în martie am avut 3 decese."

La Martinengo, primarul Mario Seghezzi spune că s-au înregistrat 53 de decese.

"Nici nu vreau să aud de cifre. Erau persoane, erau concetățenii mei! Trebuie închis tot, imediat!"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri