Raed Arafat: Dacă oamenii merg în vizită, riscăm ca la Paștele viitor să facem pomeni, nu sărbători

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat sesim 2018 - inquam - george calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, îi avertizează pe români să nu relaxeze măsurile de protecție și distanțare socială de sărbători și în următoarele trei-patru săptămâni, pentru a nu ne confrunta cu un nou val de îmbolnăviri și decese. O simplă vizită de Paște la rudele mai în vârstă poate însemna sfârșitul pentru acestea, mai spune secretarul de stat.

„Dacă de sărbători oamenii nu respectă regulile de distanțare socială, dacă merg în vizită, riscăm ca la Paștele viitor să facem pomeni, nu sărbători”, a declarat Raed Arafat joi la Digi24.

Secretarul de stat insistă să stăm acasă de sărbători și să nu mergem în vizită, pentru că acest lucru ar putea duce la o explozie de cazuri peste două săptămâni. Situația poate fi cu atât mai periculoasă pentru persoanele în vârstă. 

„Dacă nu respectăm restricțiile, peste 14 zile vom culege roadele, care vor fi extrem de tragice. (...) Și câteva minute dacă durează vizita la o rudă mai în vârstă, poate însemna sfârșitul pentru acea rudă”, a mai avertizat Arafat.

El spune că trebuie să mai suportăm actualul regim de distanțare socială trei-patru săptămâni.

„Predicțiile au fost variate: unele spun că acum suntem la vârf (vârful epidemiei - n.r.), altele că pe 25 aprilie vom ajunge, iar altele spun că vârful va fi în luna mai. Trebuie așteptat până în luna să vedem evoluția”, a afirmat Arafat.

De asemenea, el nu exclude o revenire a virusului la toamnă.

„Acum poate începe o scădere a cazurilor, iar la toamnă să crească din nou. Trebuie să luăm în calcul și această variantă și să fim pregătiți”, a spus secretarul de stat.

Cel mai important în acest moment al sărbătorilor, însă, când lumea tinde să devină ceva mai relaxată, este să nu renunțăm la măsurile impuse de autorități.

„Dacă nu respectăm regulile acum, de sărbători, peste 7-14 zile vom avea îmbolnăviți și morți”, a subliniat Raed Arafat.

Editor: Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri