Rafila, despre ridicarea stării de alertă: Masca de protecție va rămâne doar o recomandare, nu va mai fi o obligație

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila portret cu masca si ochelari
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Foto: INQUAM Photos/George Călin

După ridicarea stării de alertă în România, decizie care urmează să fie discutată în Guvern, purtarea măștii de protecție nu va mai fi o obligație, însă va fi recomandată în continuare, cel puțin pentru o perioadă de timp, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este neapărat o restricție, este o metodă de protecție. Și chiar dacă ea, din punctul de vedere al obligativității, va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă.

Potrivit acestuia, masca ar trebui purtată și după ridicarea stării de alertă, în semn de „respect față de ceilalți”.

„Fără să fie o obligație, dar cred că respectul față de ceilalți și față de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca”, a precizat Rafila.

Ministrul a adăugat că ridicarea restricțiilor în România va avea loc atunci când situația epidemiologică o va permite. El a spus că deși numărul cazurilor COVID a scăzut, situația rămâne îngrijorătoare.

„Astăzi au fost 18 de mii de cazuri înregistrate. Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puține și așteptăm un moment optim ca aceste restricții să permită și desfășurarea în siguranță a activității publice. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranță termenul va fi cât mai rapid în momentul în care situația o va permite”.

Guvernul constată o scădere a numărului de infectări cu coronavirus și analizează renunțarea la starea de alertă. În 15 februarie ar urma să se facă o analiză pentru a vedea de când se iau primele măsuri de relaxare, în condițiile în care de vinerea trecută numărul de cazuri scade constant.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri