Reacția marilor sindicate la pactul pentru pensii și salarii al lui Dăncilă: Un document ipocrit și populist. PSD favorizează bugetarii

Data publicării:
171004_SINDICATE_PROTEST_PV_007_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
foto INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA a acuzat, miercuri, pactul pentru pensii și salariile din sistemul bugetar propus de Viorida Dăncilă partidelor drept ipocrit și populist. "Pactul pentru Bunăstarea Românilor propus de PSD: un document ipocrit, populist, care uită de o mare mare parte dintre cetățeni și ignoră probleme fundamentale, precum reformarea sistemului de impozitare și modificarea legislației muncii și a dialogului social. Sunt doar elemente de susținere a unui program electoral fără susținere financiară." a spus Hossu. 

”Atunci când vorbește despre "salariile românilor", PSD se referă la respectarea parțială a drepturilor salariaților din sistemul public, lăsând ambiguu a se înțelege că vor fi în continuare înghețate anumite drepturi salariale și fără să menționeze deloc salarizarea precară din sistemul economic, unde lipsa negocierii colective, blocată de legea 62 a dialogului social, menține salariile la un nivel foarte scăzut”, se arată într-un comunicat al Cartel ALFA. 

”Democrația la locul de muncă, dreptul neîngrădit al lucrătorilor la asociere și negociere colectivă sunt elemente care determină o distribuție echilibrată a rezultatelor economice. Lipsa acestor mecanisme în România duce la polarizare, precarizare a lucrătorilor, degradarea condițiilor de muncă și migrație. În ciuda ușoarei creșteri din ultimii doi ani a ponderii salariilor în PIB, determinate de creșterile din sectorul public, în România rezultatele economice sunt distribuite dezechilibrat, o treime câtre lucrători și două treimi către capital, când proporția firească ar fi invers.

Partidele politice nu arată nicio preocupare pentru modificarea actualului sistem de impozitare profund inechitabil prin cota unică și prin plasarea întregii poveri fiscale pe salariați. În mod ipocrit, singura grijă a PSD-ului este de a menține neschimbată impozitarea lucrătorilor independenți, un sistem profund nedrept care-i împovărează pe cei cu venituri mici și oferă în schimb înlesniri celor cu venituri mari și foarte mari.

Propunerea și conținutul acestui pact ascunde un fapt absurd, cu care din păcate ne-am obișnuit într-atât încât devine greu de sesizat.
Un pact național în care să se agreeze aplicarea unor legi aflate în vigoare, adoptate de Parlament și care se presupune că au trecut prin filtrul consultărilor și dezbaterilor, arată cât de distorsionată este perspectiva politicienilor asupra procesului legislativ.

Un pact național ar trebui să aibă la bază un proiect de construcție viitoare, o prioritizare sau concentrare a efortului național pe anumite priorități, ca spre exemplu educația, sănătatea sau pentru o reformă radicală a fiscalității, pentru creșterea etapizată a salariului minim și reducerea treptată a inegalităților sociale, nu pentru aplicarea unor legi adoptate!”, se mai arată în comunicat. 

(Editor A.D.)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri