Regele Suediei, regele Spaniei, prinţul Charles şi prinţul moştenitor al Serbiei, de gardă la sicriul Regelui Mihai

Data actualizării: Data publicării:
garda regi

Regele Mihai a părăsit azi-dimineaţă pentru totdeauna Palatul Regal de la Bucureşti, unde pe 6 septembrie 1940 depunea jurământul de suveran. Sicriul a fost învelit în drapelul României şi a avut deasupra coroana regală. A fost purtat pe un afet de tun pe Calea Victoriei şi a ajuns la Patriarhia Română unde a avut loc slujba de înmormântare. De acolo, cortegiul a plecat spre Gara Regală Băneasa, unde sicriul suveranului a fost urcat în Trenul Regal şi dus la Curtea de Argeş unde monarhul îşi doarme somnul de veci.

Funeraliile Regelui Mihai au adus în România şi protocolul regal. Mai exact, l-au adus în atenţia publicului, pentru că el funcţiona deja la Palatul Elisabeta sau la castelul Peleş. Prezenţa atâtor capete încoronate a impus reguli stricte legate de ordinea sosirii sau aşezarea scaunelor pentru invitaţi. De remarcat că şeful Casei Imperiale de Hohenzollern a stat tot timpul lângă fiicele regelui, şi în Sala Tronului şi în timpul marşului funebru spre Patriarhie. Un semn al înrudirii dintre regii României şi familia foştilor împăraţi ai Germaniei, dar şi de respect pentru Regele Mihai I, ultimul monarh Hohenzollern din Europa.

Membrii familiei regale în frunte cu Principesa Margareta, Custode al Coroanei, au luat loc la stânga catafalcului Regelui Mihai. Alături au stat prinţul Radu, prinţesa Maria şi prinţul Georg Friedrich de Prusia, şeful casei Hohenzollern. În spatele lor se aflau restul principeselor, plus fostul principe Nicolae.

La fel de riguros au fost rânduite locurile ocupate de reprezentanţii altor case regale. În primul rând au luat loc monarhii în exerciţiu, cum este cazul regilor Suediei Carl Gustaf şi Silvia, şi al Marelui Duce Henri de Luxemburg. Lângă ei, reprezentanţii celorlalte case regale în funcţie: foştii suverani Juan Carlos şi Sofia ai Spaniei, apoi prinţul Charles, ca reprezentant al mamei sale regina Elisabeta a II-a, prinţul Lorenz şi prinţesa Astrid ai Belgiei.

Pe rândul imediat următor se aflau şefi ai caselor regale şi imperiale care nu mai domnesc, prinţul moştenitor Alexandru al Serbiei, de exemplu, marea ducesă Maria Romanova a Rusiei sau arhiducele Karl de Habsburg.

Un moment cu totul deosebit a fost când membrii familiei regale şi rudele lor auguste au făcut de gardă la sicriul Regelui. Principesa Margareta, regele Suediei, regele Spaniei şi marele duce al Luxemburgului au vegheat împreună catafalcul. Prinţul Charles şi prinţul Radu au făcut la fel, iar prinţului moştenitor al Serbiei i s-a alăturat premierul Mihai Tudose.

Acelaşi protocol strict a fost urmat şi în timpul serviciului religios din Piaţa Palatului Regal. Dacă oficialii statului român în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis şi prima doamnă Carmen Iohannis au ocupat locurile din dreapta catafalcului, latura stângă a fost rezervată familiilor regale.

După ce sicriul ultimului rege al României a fost plasat pe un afet de tun, familia regală l-a urmat pe jos până la Patriarhie. Din nou, le-a fost alături pe tot traseul şeful Casei de Hohenzollern. Iar când sicriul a ajuns în catedrala patriarhală, Regele Mihai a primit din nou, omagiile celorlalţi monarhi, într-o adunare fără precedent într-o biserică ortodoxă din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...