Români refuzați la intrarea în Mexic. MAE cere explicații

Data publicării:
romani intins ipe jos intr-un aeroport din mexic
Zeci de români blocați pe un aeroport din Mexic de 3 zile FOTO: Digi24

Conducerea Ministerului de Externe a avut astăzi o convorbire în format videoconferință cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane la București, José Guillermo Ordorica Robles, după ce mai multor români li s-a refuzat intrarea în această țară.

„În cadrul dialogului, partea română a exprimat îngrijorarea și nemulțumirea cu privire la situațiile generate de deciziile autorităților mexicane referitoare la accesul turiștilor români în Mexic și de tratamentul la care sunt supuși cetățenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităților mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican și luarea măsurilor necesare, în regim de urgență, astfel încât drepturile cetățenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condițiilor asigurate pe durata procedurilor desfășurate în aeroport”, se arată într-un comunicat al MAE.

„Autoritățile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, și să nu genereze situații ofensatoare. Totodată, partea română a solicitat părții mexicane asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual, în caz contrar existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce-i privește pe cei aproximativ 50 de cetățeni români care se află pe aeroportul din Cancun în așteptarea curselor de retur, MAE precizează că „o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport în vederea furnizării de alimente și apă pentru cetățenii români. Aceasta au fost preluate de către funcționarii din cadrul aeroportului și vor fi distribuite cetățenilor români”

MAE reamintește că pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esențială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei sunt respinse la frontieră și returnate în statul de domiciliu/reședință cu primul zbor disponibil.

Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri