România este al doilea cel mai mare exportator și importator de grâu din UE în sezonul 2022-2023

Data publicării:
grau
Grâul românesc a avut cel mai mic preț la o licitație internațională, Egiptul a cumpărat 60.000 de tone. Foto: Getty Images

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2022-2023, care a început la 1 iulie 2022, au ajuns la data de 21 mai anul curent la 28 de milioane de tone, în creştere cu 13% faţă de cele 24,86 milioane de tone de grâu exportate în aceeaşi perioadă a sezonului 2021/2022, arată datele publicate marţi de Comisia Europeană, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Conform acestor date, Franţa a rămas cel mai mare exportator de grâu moale din UE în acest sezon, cu 9,6 milioane de tone exportate până la data de 21 mai anul curent, urmată de România cu 3,96 milioane de tone. Pe locurile următoare se situează, în ordine, Germania cu 3,53 milioane de tone de grâu exportate, şi Polonia cu 2,85 milioane de tone de grâu exportate.

Pe de altă parte, datele Comisiei mai arată că importurile de grâu moale ale UE au explodat în sezonul actual, cu o creştere de 239% până la 7,9 milioane de tone, comparativ cu 2,35 milioane tone importate în aceeaşi perioadă a sezonului 2021/22. Topul marilor importatori de grâu din UE are pe prima poziţie Spania, cu 3,36 milioane de tone, urmată de România, care a importat 893.000 de tone de grâu moale, şi Polonia, cu importuri de 819.000 de tone de grâu moale. Aproximativ cinci milioane de tone de grâu au fost importate în UE din Ucraina până la data de 21 mai anul curent, faţă de 351.000 de tone în aceeaşi perioadă a sezonului 2021/22.

La porumb, UE a exportat o cantitate de 2,87 milioane de tone până la data de 21 mai anul curent, iar mai mult de jumătate din această cantitate, adică 1,64 milioane de tone, a fost exportată de România. În aceeaşi perioadă, UE a importat 23,9 milioane de tone de porumb, iar o cantitate de 1,34 milioane de tone a fost importată numai de România.

Săptămâna trecută, oficialii operatorului bursier european Euronext au anunţat că se uită spre România, cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, ca o zonă de livrare fizică pentru contractul său futures pe porumb, în cadrul unei iniţiative destinate creşterii activităţii pentru acest contract.

Potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS), anul trecut, România a obţinut o producţie de porumb boabe de 8,2 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,47 milioane hectare, în timp ce în 2021 recolta a fost de 14,82 milioane de tone raportate de pe 2,54 milioane hectare.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...